Nye hold af akutlæger i skudsikre veste skal rykke ud sammen med politiet

Særligt lægeteam skal redde liv under terrorangreb og andre kritiske situationer.

De gule jakker bliver skiftet ud med mørke skudsikre veste, når de særligt uddannede akutlæger i Region Hovedstaden næste år døgnet rundt står klar til at rykke ud sammen med politiet. (Foto: © Bardur Thomsen, DR)

Normalt skal akutlæger og ambulancefolk vente med at gå ind i en bygning eller et område, hvor der eksempelvis er blevet skudt, til politiet har erklæret området for sikkert.

Men det bliver der nu lavet om på i Region Hovedstaden.

Fra årsskiftet vil der nemlig være akutlæger på arbejde døgnet rundt, som har taget en særlig uddannelse, så de kan rykke ind sammen med politiet, behandle sårede patienter og rykke ud igen.

Når lægerne rykker ind, skal de have en sort uniform på, der til forveksling ligner politiets - med både skudsikker vest og hjelm.

Det kan for eksempel være under et terrorangreb, lyder det fra Region Hovedstaden.

- Det afgørende er, at vi kan komme ind til ofrene så hurtigt som muligt. Ofte er det minutter, der afgør, om man lever eller dør, siger lægelig chef for akutberedskabet i Region Hovedstaden, Peter Berlac og uddyber:

- Hvis vi venter, til området er helt sikkert, kan de her mennesker nå at forbløde, mens de venter på, at vi kan komme ind og hjælpe dem.

- Alvorlig terrortrussel kræver nye tiltag

Uddannelsen hedder TEMS - Tactical Emergency Medical Services. Region Hovedstaden har som den første region valgt at tilbyde uddannelsen til personalet på baggrund af, at Politiets Efterretningstjenestes i den seneste trusselsvurdering betegner terrortruslen mod Danmark som alvorlig.

- Så må vi her i sundhedsvæsnet også tage terrortruslen alvorlig og begynde at tænke i nye baner, siger Peter Berlac.

Normalt arbejder akutlægerne i de karakteristiske gule jakker, men TEMS-lægerne skal have skudsikre uniformer og hjelme på - netop fordi de skal agere i ikke-sikrede områder, forklarer Peter Berlac.

- I de her taktiske situationer er vi slet ikke interesserede i, at man kan få øje på os, for så kan vi være et mål for terrorister, siger Peter Berlac og understreger, at holdene ikke kun kan bruges under eventuelle terrorangreb, men også ved eksempelvis skoleskyderier eller i andre situationer, hvor en bevæbnet gerningsmand befinder sig i et område.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Det er blandt andet sådan en hjelm her, som TEMS-lægerne skal have på, når de rykker ind på områder, der endnu ikke er erklæret sikre. (Foto: © Bardur Thomsen, DR)

Skal udbredes til hele landet

Det er ikke kun i Region Hovedstaden, at hold af akutlæger skal uddannes til at rykke ind i områder, der endnu ikke er erklæret sikre.

På sigt er det meningen, at alle fem regioner skal stille med lignende TEMS-hold, lyder det fra Sundhedsstyrelsen, der sammen med Rigspolitiet og de fem regioner i begyndelsen af det nye år vil drøfte mulighederne for netop at tilbyde uddannelsen til personale i hele landet.

- Vi har jo i Danmark desværre en alvorlig terrortrussel, og så har vi nogle internationale erfaringer, som vi er nødt til at se på - blandt andet med Bataclan-hændelsen i Paris. Så vi ved, at vi bliver nødt til at styrke terrorberedskabet, siger Nanna Grave Poulsen, der er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Hun refererer til terrorangrebet i Paris i 2015, hvor 130 mennesker blev dræbt - 90 på spillestedet Bataclan. Her kunne sundhedspersonale nemlig ikke med det samme rykke ind på Bataclan.

Og målet med TEMS-holdene er klart: At redde liv, forklarer hun.

- De skal ind og lave akut livreddende behandling og få patienterne ud, hvor der er sikkert, og hvor der er mere sundhedspersonale til at tage sig af patienterne, siger Nanna Grave Poulsen.

Også Danmark blev i 2015 ramt af terror - da den 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein dræbte to mennesker i København.

- Hele København var et usikkert område, så der ville det helt sikkert også have været hensigtsmæssigt at have sådan et hold, der sammen med politiet kunne opsøge de patienter og de tilskadekomne, der var og hjælpe dem, siger Nanna Grave Poulsen.

(Artiklen fortsætter under lydfilen, hvor du kan høre kommunikationen mellem ambulance og vagtcentral fra terrorangrebet mod synagogen i København i 2015, hvor man oplevede, at akutlæger ikke kunne komme frem til gerningsstedet, fordi området ikke var sikkert nok at arbejde i)

Akutlæge i Kolding: Det er en god idé

At der skal oprettes TEMS-hold i hele landet er noget, akutlægerne i Kolding glæder sig over, fortæller Dennis Köhler, der er leder af akutlægeteamet i byen.

- Det er en god ide, fordi der sker farlige ting andre steder end region Hovedstaden, siger han og uddyber:

Vi oplever jævnligt at komme ud i situationer, hvor folk har skydevåben og knive, eller der er ofre for dem, som har haft skydevåben eller kniv. Og så er det rart at vide lidt om, hvordan man opfører sig i sådan nogle situationer for at passe på sig selv, siger han og understreger, at akutlægerne nogle gange er på stedet før politiet.

Han kunne godt selv finde på at melde sig til uddannelsen, når den kommer til Region Syddanmark, siger han.

- Vi kan give folk den hjælp, som de måske ikke fik før, fordi vi ikke turde komme ind i området, før at alle farer var elimineret, siger han.

Det er udstyret her - blandt andet skudsikre veste og hjelme - som TEMS-akutlægerne har med i bilen, når de kører ud. (Foto: © Bardur Thomsen, DR)
Det er sådan en skudsikker vest her, TEMS-lægerne skal have på. (Foto: © Bardur Thomsen, DR)