Nye lufthavne i Grønland bliver realitet midt i politisk drama

Trods politisk uro har Munck Gruppen og Kalaallit Airports underskrevet kontrakt om internationale lufthavne.

Flere grønlandske politikere har krævet, at underskrivelsen af aftalen blev stoppet (ARKIV). (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

Aftalen om et kæmpe byggeprojekt med to nye internationale lufthavne i Grønland er blevet underskrevet tirsdag eftermiddag.

Det bekræfter administrerende direktør hos Kalaallit Airports Peter Wistoft i en kortfattet sms til Ritzau.

Nyheden kommer midt i politisk uro i Grønland tirsdag, hvor selvstyrets formand, Kim Kielsen, mistede opbakning fra seks af ti partimedlemmer. Efter krisemøder her til aften dansk tid står han dog alligevel til at fortsætte som formand for partiet Siumut.

Aftalen om lufthavnene blev indgået mellem Kalaallit Airports og det danske konsortium Munck Gruppen.

Modvilje mod projektet

I første omgang var det meningen, at underskriftsceremonien skulle foregå på grønlandsk jord, men efter politisk uro blev seancen rykket til et hemmeligt sted i København, hvor pressen ikke havde adgang.

Den politiske uro skyldes blandt andet, at et flertal i det grønlandske Finans-og Skatteudvalg har forlangt, at underskrivelsen af aftalen med Munck Gruppen blev stoppet.

Udvalgene har ifølge det grønlandske medie Sermitsiaq.AG kritiseret lufthavnene for ikke at være godt nok finansieret, og at projektet vil blive dyrere, end det er anslået.

Dertil har seks ud af ti Siumut-medlemmer af Inatsisartut (landstinget, red.) samt medlem af Naalakkersuisut (regeringen, red.) erklæret, at de ikke længere har tillid til formand Kim Kielsen og krævet, at han trådte tilbage som formand for Naalakkersuisut.

Delvist finansieret af Danmark

Anlæggelsen af de to nye lufthavne, der skal kunne modtage oversøiske fly, ventes at løbe op i mindst 3,5 milliarder kroner.

Heraf har den danske stat betalt 700 millioner kroner og lånt yderligere 900 millioner til projektet på favorable vilkår.

De to nye lufthavne, der skal booste Grønlands turisme med direkte fly til blandt andet nordamerikanske destinationer, skal stå klar ved udgangen af 2023.

Tirsdag eftermiddag grønlandsk tid har Kim Kielsen selv oplyst, at han fortsætter som partiformand og regeringschef trods kritikken. Men også at han ikke genopstiller ved næste valg.

/ritzau/

Facebook
Twitter