Nye medlemmer strømmer til bander

Landets mest hårdkogte bander vokser. Trods bandepakker og særlige politienheder strømmer nye medlemmer til.

Rigspolitiets opgørelse over overvågede bandemedlemmer viser, at banderne ikke har problemer med at få nye medlemmer. (© DR)

2009 har efter alt at dømme været et rigtig godt år for landets mest hårdkogte bander.

For trods et utal af banderelaterede skudopgør, en bandepakke med lovstramninger samt flere nye politienheder, der skal gøre livet surt for de kriminelle, så strømmer det ind med nye medlemmer.

En opgørelse fra Rigspolitiet viser, at Det Nationale Efterforskningscenter (NEC) i slutningen af oktober overvågede 1.260 personer med tilknytning til rocker- og bandemiljøet. Det er en stigning på 25 procent siden årsskiftet, hvor politiet overvågede 944 bandefolk.

Ikke danske statsborgere

Der har været tale om en jævn stigning året igennem, og allerede i foråret rundede antallet af skyggede bandemedlemmer 1100.

Samtidig viser den seneste opgørelse, at næsten hver ottende af de særligt overvågede bandemedlemmer slet ikke har dansk statsborgerskab.

Ifølge politiet er det især folk fra Tyrkiet, Balkan, Pakistan, Storbritannien og flere mellemøstlige lande, der fylder i statistikken over ikke-danske statsborgere. Men også lande som Norge og Frankrig lægger ifølge Rigspolitiet statsborgere til det danske bandemiljø.

Chefen for NEC, Kim Kliver, har flere gange påpeget, at den omfattende omtale af bandernes gøren og laden er medvirkende årsag til bandernes evne til hele tiden at rekruttere nye medlemmer, der kan træde i stedet for de cirka 200 varetægtsfængslede og dømte.