Nye motiver på kontanterne: 'Pengesedlerne kan lære os om vores vigtigste kulturgenstande'

Danmarks Nationalbank sætter æstetik og sikkerhed i højsædet, når danskernes nye serie af pengesedler skal designes.

Gennem årene har danske pengesedler haft mange forskellige udtryk, og snart får de igen et nyt udseende. I videoen kan du se de tre seneste serier, der er blevet betalt med i danske butikker. (Arkivvideo uden lyd)

Danske broer og oldtidsfund.

Det er motiverne på de pengesedler, vi betaler kontant med for tiden. Men nu er der udsigt til, at der kommer nye motiver på 50-, 100-, 200- og 500-kronesedlerne.

Nationalbanken har nemlig bestemt, at vi skal have nye pengesedler om fire-fem år. Derfor har de nu spurgt flere museer og uddannelsesinstitutioner hele landet rundt, om de vil komme med deres bud på nye motiver.

- De forskellige museer og uddannelsesinstitutioner fra hele landet er blevet bedt om at komme med inputs fra deres fagområder. Tanken er, at de kommer med en masse forslag til motiver, vi kan arbejde videre med, siger Niels Kaas, der er hovedkasserer hos Danmarks Nationalbank.

Pengesedler er kultur

På listen over de inviterede museer og uddannelsesinstitutioner findes blandt andet Nationalmuseet, der ser meget frem til at komme med deres forslag på nye motiver.

- Pengesedlerne kan lære os om vores vigtigste kulturgenstande, og de er en anerkendelse af, at vores kulturelle identitet som danskere hviler på vores historie, siger Rane Willerslev, der er direktør hos Nationalmuseet.

Men det er faktisk ikke første gang, at Nationalmuseet kommer med forslag til motiverne på de danske pengesedler.

Nationalbanken blev oprettet i 1818, og har siden været den eneste myndighed i Danmark, der må udstede pengesedler. (Foto: © Kristian Djurhuus, Ritzau Scanpix)

For i den seneste seddelserie fra 2009 var museet med til at drøfte motiverne på den side af pengesedlerne, hvor der er trykt motiver af blandt andet oldtidsfund.

Men motiverne af de danske broer og oldtidsfund blev designet af kunstneren Karin Birgitte Lund. Det var den sidste seddelserie, Danmarks Nationalbank selv producerede, inden seddeltrykkeriet blev lukket i 2016.

Dengang blev det valgt, at der kom et lerkar fra Skarpsalling i Nordjylland på 50-kronesedlen, en flintedolk fra Fænø i Lillebælt på 100-kronesedlen, en bælteplade fra ældre bronzealder på 200-kronesedlen, Bronzaspanden fra Keldby på Møn på 500-kronesedlen og solvognen på 1000-kronesedlen.

Nu får museerne og uddannelsesinstitutionerne det næste halve år til at komme med bud på de nye motiver. Så Rane Willerslev kan endnu ikke svare på, hvad deres endelig bud til motiverne bliver, men Nationalmuseet kommer formentlig med flere historiske bud som sidst.

- I de senere år er der er fundet nye betydningsfulde genstande med detektor af danskerne. Så måske vi kommer med bud på motiver, som mange danskere ikke kender lige så godt som for eksempel solvognen, vurderer Rane Willerslev.

Danskerne bliver også hørt

Når museerne og uddannelsesinstitutionerne er kommet med deres bud, så bliver det danskernes tur.

- I stedet for at vi selv holder nogle brainstorm-sessioner internt i Nationalbanken, så ønsker vi at brede processen ud og få gode idéer udefra, forklarer Niels Kaas.

Formålet med den nye serie er, at gøre det mere sikkert for danskerne at bruge kontanter.

For siden den nuværende serie med danske broer og oldtidsfund blev designet i 2009, er der blandt andet kommet en ny sikkerhedsteknologi, som kan styrke forsvaret mod forfalskninger.

Så selvom danskerne er begyndt at bruge de digitale betalingsløsninger, som for eksempel MobilePay, mere og mere de seneste år har, vil Danmarks Nationalbank udvikle en mere sikker serie af pengesedler. På den måde skal de nye pengesedler både være et sikkert betalingsmiddel og et stykke brugskunst.

- Det er en meget smuk kombination af noget moderne og bagudskuende, mener Rane Willerslev.

Når danskerne er blevet hørt, skal et antal eksterne eksperter træffe beslutningen om, hvilke motiver der endeligt bliver trykt på den nye serie af pengesedler.

Hos Danmarks Nationalbank forventer man, at konceptet til de nye pengesedler bliver bestemt i løbet af 2024. Derefter fortsætter de næste tre faser indtil 2028-29.