Nye regler giver friskere sushi

Opdrættet laks skal snart ikke længere fryses ned i et døgn, inden den serveres rå. EU vil måske også ophæve frysepåbuddet for al opdrættet fisk.

Opdrættet laks skal snart ikke længere fryses ned i et døgn, inden den serveres rå for eksempel som sushi. EU vil måske også ophæve frysepåbuddet for al opdrættet fisk. (Foto: Aase M. Brushave © DR Nordjylland)

Sushi er ikke lavet af helt så frisk fisk, som den kunne være. For en regel siger, at fisk skal have været i fryseren et døgn, før den må serveres rå. Det skal man for at slå eventuelle parasitter i fisken ihjel.

Ingen risiko for parasitter

Men den regel er på vej til at blive lavet om. I første omgang vil Fødevarestyrelsen give dispensation for opdrættet laks.

- Nu har man fået lavet en vurdering af risikoen for parasitter i opdrættet laks og fundet ud af, at der stort set ikke er nogen risiko, siger chefkonsulent Mette Nyborg til DR Nyheder.

Opdræt i lukkede systemer

Reglerne sendes i høring inden jul, og senere følger EU-regler, der måske vil ophæve frysepåbuddet for al opdrættet fisk.

- Det, man vil kigge på nu, det er opdrætsformen - altså om man kan fritage fisk, der er opdrættet i mere eller mindre lukkede systemer med foder, der er garanteret fri for parasitter, forklarer Mette Nyborg.

Sushikæde glæder sig

Det ser man frem til i sushikæden Sticks'n'Sushi. Laks er nemlig den mest populære fisk på menukortet, og friskere lask vil give kunderne en bedre madoplevelse.

- De nye regler vil betyde et stort kvalitetsløft. Vi vil kunne servere et langt bedre produkt end i dag. Det er noget, vi i branchen har kæmpet for i tre-fire år, så det er et kæmpe skridt for os, hvis vi ikke skal fryse laksen længere, siger administrerende direktør Kim Rahbek Hansen til DR Nyheder.

Vil give kvalitetsløft

Kim Rahbek Hansen håber, at EU nu vil udvide ophævelsen af frysepåbuddet til at gælde al opdrættet fisk. På den måde, er det ikke kun laks, der kan serveres som endnu friskere sushi.

- Vi har en fisk, der hedder hamachi, som er en lille tun-art - en form for hvidfisk. Den bliver opdrættet, og skal lige nu også fryses før servering. Hvis vi kan undgå at fryse den, så er det også et væsentligt kvalitetsløft, siger han.

FacebookTwitter