Nye regler rydder listen: Lige nu er nul sogne lukket i Danmark

Det er en stor lettelse, at de har lavet en bedre model, siger Høje-Taastrups borgmester.

Fra i dag er alle sogne åbne, og det betyder, at en lang række skoler fra på mandag igen kan tage imod elever. (Arkivfoto) (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Alle sogne i Danmark er igen åbne - i hvert fald indtil videre.

Årsagen er, at myndighederne fra i dag har ændret kriterierne for, hvornår coronasituationen gør, at et sogn skal lukke ned.

Nogle af sognene stod til at åbne også efter de forhenværende kriterier, men med ændringen kan alle syv, der var lukkede, nu se de forløsende ord 'ikke nedlukket', når de tjekker Statens Serum Instituts opgørelse.

Det giver smil på læben, men skaber også sved på panden i de kommuner, der nu skal sørge for, at ikke mindst skoleeleverne kan vende tilbage til klasselokalerne efter weekenden.

- Det er en glædelig nyhed, men vi får travlt med at få styr på alt det praktiske, siger Søren Steen Andersen, der er borgmester i Assens Kommune, hvor et enkelt sogn med to skoler genåbner.

De tidligere grænseværdier og de nye, der blev vedtaget den 28. april, men er trådt i kraft i dag.

Faretruende tæt på grænsen

I det midtjyske ser skoleleder på Herningsholm Skole Lone Krog også frem til igen at kunne tage imod eleverne efter weekenden.

- Vi er rigtig glade, og det har vi ventet længe på. Vores elever i ottende klasse har kun haft to skoledage i 2021, så vi er glade for, at de har ændret modellen, siger hun.

Skolen i Herning oplevede i lørdags at modtage samme glade budskab om genåbning. En kortvarig glæde skulle det vise sig. Søndag havde tallene ændret sig til det værre, og så var genåbningen pludselig udskudt igen.

- Det har ikke været nogen nem tid, for man har ikke vidst, om man var købt eller solgt. Hele tiden har man holdt øje med tallene, og det er belastende for alle, siger hun.

I det herningensiske Fredens Sogn, hvor skolen ligger, er incidenstallet lige nu på 480. Den nye grænse er 500, så Lene Krog kommer stadig til at holde godt øje med de daglige opgørelser fra Statens Serum Institut.

- Det er jo faretruende tæt på, så jeg har også meldt ud til forældrene, at de skal holde øje på Aula, fordi tallene stadig ikke ser for gode ud. Så det er en glæde med et lille forbehold, konstaterer hun om risikoen for endnu en nedlukning.

På den københavnske vestegn står Michael Ziegler i spidsen for Høje-Taastrup Kommune.

Tåstrup Nykirke Sogn var allerede på vej ud af nedlukningen, og de nye grænseværdier har derfor ikke haft indflydelse på, at eleverne fra på mandag kan vende tilbage til den fysiske undervisning.

Men borgmesteren glæder sig alligevel over, at myndighederne nu har ændret på de kriterier, der fører til små, lokale nedlukninger, når smitten stiger i et sogn.

- Det er en stor lettelse, at de har lavet en bedre model, der ikke er så rigid, for det er utrolig træls - for at sige det på jysk - at skulle lukke ned, siger han.

Før skulle der være 400 smittede per 100.000 indbyggere. Det er hævet til 500. Positivprocenten - altså hvor mange procent af de testede, der er positive - må nu være på 2,5 og ikke 2,0 som tidligere. Der må maks være 20 smittede de sidste syv dage. Er alle tre kriterier opfyldt, skal et sogn som udgangspunkt lukke ned.

Men fra i dag er også indført en mekanisme, der gør, at for eksempel en skole i et nedlukket sogn kan holde åbent alligevel.

Det vil blive afgjort af en subjektiv vurdering, så man undgår, at elever på en skole eller gymnasium sendes hjem, selvom der ingen smitte er. Det skete blandt andet med Gefion Gymnasium i København, hvor kun 32 af 1.250 elever boede i sognet, og ingen af dem var smittede.

Fjerner det meningsløse

En model, de kunne have draget nytte af i Høje-Taastrup fra starten, mener borgmesteren.

- Man bevæger sig væk fra den rene automatik, og man får mulighed for at diskutere, om det giver mening at lukke en institution. Man fjerner med andre ord de meningsløse nedlukninger af skoler, hvor folk tager sig til hovedet, fordi det ikke giver mening, siger Michael Ziegler.

Udover grundskoler er også SFO’er, klubtilbud, ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner, kulturaktiviteter og foreningsaktiviteter omfattet, når et sogn bliver ramt af en nedlukning.

Reglerne for, hvornår en hel kommune skal lukke, er også blevet lempet fra i dag. Sker det, skal blandt andet liberale serviceerhverv, serveringssteder, storcentre og indkøbscentre lukke.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk