Nye rejsevejledninger giver håb i rejsebranchen: 'Det er en rigtig god nyhed - på sigt

Rejsebranchen har efterspurgt de regionale rejsevejledninger i flere måneder.

Hvis smittetallene falder, er der fra december af mulighed for at rejse til for eksempel Gran Canaria her, selvom smitten er høj på fastlandet. (arkiv) (Foto: BORJA SUAREZ © Scanpix)

Sol og strand eller nyfalden sne og knivskarpe skisløjper.

Det kan nærmest lyde som en drøm eller hallucination midt i coronakrisen, men det kan blive virkelighed inden for den nærmeste fremtid.

Fra december vil Udenrigsministeriets rejsevejledninger nemlig være regionsopdelte i stedet for at gælde hele lande, som de er nu. Rejsevejledningerne kommer til at gælde for EU, Schengenlande og Storbritannien.

Og det giver håb i rejsebranchen, der stort set har været lukket, siden coronakrisen ramte, fortæller Lars Thykier, der er administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening

- Vi har efterspurgt reglerne i flere måneder. Håbet er, at vi kan åbne for nogle skidestinationer og ødestinationer i Atlanterhavet inden for de næste uger. Så er vi "kun" 99 procent lukket, men det er en lille sejr, når man har været lukket i næsten otte måneder.

Hvis det skal ske, så kræver det dog, at de høje smittetal rundt omkring i Europa falder, siger Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice.

- På den helt korte bane kommer det næppe til at betyde noget, fordi der er så meget smitte i Europa. Men når smitten falder, vil det betyde, at man kan åbne i regioner, hvor der er relativt lav smitte, selvom der er høj smitte andre steder i landet.

I videoen her forklarer han, hvordan man bruger data til at regionsopdele rejsevejledningerne. Artiklen fortsætter under videoen.

Giver fleksibilitet

Hos rejseselskabet Tui i Danmark er man glade for udsigten til en ny model for rejsevejledninger.

Det giver dem nemlig langt flere muligheder for at få danskerne ud at rejse allerede senere på vinteren.

- Vi kan begynde at planlægge og være mere realistiske i forhold til, hvor vi kan sende folk hen i løbet af vinteren, alt efter hvordan smittetallet bevæger sig. Det er vi utroligt glade for, siger Mikkel Hansen, der er kommunikationschef i Tui Danmark.

Et eksempel kunne være, at man åbner for rejser til Mallorca eller De Kanariske Øer, hvor smitten tidligere på året var langt lavere end på fastlandet.

- Den regionale rejsevejledning gør det mere fleksibelt for os at navigere i den her coronakrise, siger Mikkel Hansen.

De nye rejsevejledninger kan dog også have den modsatte effekt, hvis populære rejsemål ligger i en region, der har mere smitte end landet sammenlagt.

Og det kræver også, at rejsemålene, som vi gerne vil besøge, vil have besøg af os. Lars Thykier tror dog på en løsning.

- Jeg tror, at EU-landene vil gøre meget for at åbne for hinanden.

Kortere selvisolation

Udenrigsministeriet vil dog ikke kun ændre på rejsevejledninger. Man har også ændret på antal dage, man skal være i selvisolation, hvis man har været i et "orange" land, hvor rejser frarådes til.

Her lyder anbefalingen, at man selvisolerer sig i 14 dage, men det ændrer sig altså også i begyndelsen af december.

- I stedet anbefales selvisolation i 10 dage efter hjemkomst. Isolationen kan brydes ved negativt testsvar foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse i Danmark.

- I praksis vil der således fremover blive tale om selvisolation i fem dage fremfor – som nu – i 14 dage, skriver Udenrigsministeriet i pressemeddelsen.

Facebook
Twitter