Nye restriktioner kan være på vej: Virolog frygter nyt udbrud

Uden tiltag kan det være starten på endnu et corona-udbrud, mener professor.

Der var gang i nattenlivet i Odense natten til lørdag.

Professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen frygter, at smittetallene vil fortsætte med at stige, hvis der ikke bliver indført nye restriktioner.

- Vi har set, at der er en relativ stabil tendens til, at smitten ligger højt i øjeblikket. Jeg tror, at de fleste fagfolk ser med bekymring på, at det her er starten på endnu et udbrud i epidemien.

Og nye coronarestriktioner kan være på vej - måske allerede fra på mandag.

I går advarede sundhedsmyndighederne nemlig om, at skruen kan blive strammet, hvis antallet af coronasmitttede stiger hen over weekenden.

Og det er faktisk sket. I går lød antallet af smittede på 173, og de seneste tal fra i eftermiddag viser, at der er registreret 189 nye smittetilfælde det seneste døgn. Det er det højeste tal siden april.

Allan Randrup Thomsen mener, at smitten vil stige uden yderligere corona-tiltag.

Og smitten ser ikke ud til at være på vej nedad, siger professor Allan Randrup Thomsen.

- Det ser ud, som om udviklingen er opadgående, og i hvert fald ikke på vej ned, når man kigger på tallene.

Derfor står myndighederne ifølge Allan Randrup Thomsen med et valg om at gribe ind nu, inden indlæggelsestallene begynder at stige - eller vente med at tage en beslutning, med fare for at indlægstallene så når at stige yderligere.

- Vi har ikke høje indlæggelsestal på nuværende tidspunkt, men når de begynder at stige, så har vi taget fat om problemet for sent.

Smitten spreder sig specielt i København og Odense lige nu. Især i København er det svært at finde ud af, hvor smitten stammer fra - derfor kan det være en god idé at indføre flere generelle corona-restriktioner, mener Allan Randrup Thomsen.

- Smitten i København har ikke rigtig nogen lokalitet, men er diffust bredt ud over byen, og det gør det meget svært at spore smittekæderne og rykke smitten op ved roden. Det er derfor man bliver nødt til at overveje mere generelle tiltag i områder som København.

Deprimerende, at budskabet ikke er gået ind

I Odense, der er hårdt ramt af coronasmitte, har flere studier valgt at aflyse dette års studiestartsarrangementerne.

Alligevel var der fuld knald på nattelivet i Odense i nat. Og det ærgrer professor i eksperiment virologi Allan Randrup Thomsen.

- Med fare for at lyde som en sur, gammel mand, bliver jeg lidt deprimeret over, at budskabet, som kom til udtryk på pressemødet i går, ikke er gået klarere ind, siger han.

- Vi ser stadig unge mennesker stille op til et aktivt natteliv, på trods af at man er blevet bedt om at geare lidt ned.

Derfor forestiller Allan Randrup Thomsen sig, at nattelivet kan blive et af de steder, der kan blive omfattet af nye restriktioner.

- Vi ved, at der er en særlig risiko, når man er samlet i nattelivet. Så det er nok et sted, man kommer til at kigge på, om der skal lukkes tidligere.

Desuden forestiller han sig, at der kan komme regler om, at man for eksempel skal have mundbind på i supermarkederne, og at der bliver flere restriktioner i forhold til at komme på besøg på plejehjemmene.

FacebookTwitter