Nye restriktioner på vej - men giver det mening?

Smittetrykket stiger og nye restriktioner er på vej, lyder det fra Socialdemokratiet. Hvad siger eksperterne?

Flere restriktioner kan være på vej, men giver det overhovedet mening? (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)

Det går den gale vej med smitteudviklingen i flere kommuner rundt om i landet.

De seneste dage har der været over 300 daglige smittetilfælde, og allerede i mandags blev der indført nye restriktioner i 18 kommuner, hvor åbningstiden på beværtninger blev reduceret med to timer og forsamlingsforbudet skærpet fra 100 til 50 personer.

I dele af Nørrebroparken i København har der desuden siden torsdag været opholdsforbud i aften- og nattetimerne.

Borgmestrene i Frederiksberg og Københavns Kommune vil have endnu flere forbud, da der i løbet af weekenden igen var problemer med for tæt kontakt på hovedstadens beværtninger, mens politiet også måtte lukke en piratfest med over 300 deltagere.

Og flere restriktioner er på vej. Det siger Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff til Ritzau, uden at han dog speciferer hvilke.

- Skræddersyede, lokale løsninger skal gøre, at vi kan fokusere indsatsen dér, hvor smitten er, og at vi ikke behøver at brede det alt for meget ud alt for mange steder, siger han til Ritzau.

Men giver det overhovedet mening at stramme restriktionsskruen endnu mere?

- Hvor er efffekten størst? Det er den slags ting, man skal prøve at kigge på. Jeg tror, man får langt mere ud af ved eksempelvis at ansætte 100 mere til at smitteopspore, siger speciallæge i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet Christian Wejse.

Rigspolitichef Thorkild Fogde luftede lørdag tanken om et krav om brug af mundbind i nattelivet, men den idé er Christian Wejse ikke solgt på.

- Ved mundbind får man relativt lidt ud af at pålægge nogle mennesker restriktioner, hvor det er blevet påvist, at op mod 100.000 mennesker skal gå med mundbind for at forhindre ét smittetilfælde om ugen, mens man ved smitteopsporing af et enkelt smitsomt tilfælde, som man får isoleret, sparer op til to smittetilfælde, siger speciallægen i infektionssygdomme, der i det hele taget ville fokusere kræfterne på smitteopsporingen.

- En lille ting er, at man går 48 timer tilbage, når man smitteopsporer. Der har været masser af eksempler på, at man har misset en masse kontakter. Hvis jeg skal pege på en ting, så skulle man gå fem dage eller mere tilbage i stedet for. Det ville give uendeligt meget mere end at bede folk om at gå mere med mundbind.

Mundbind virker søgt

Professor i virologi ved Aarhus Universitet Søren Riis Paludan mener heller ikke, at flere mundbindsrestriktioner er vejen frem, hvis smittespredningen skal begrænses effektivt.

- Jeg har svært ved at se en effekt ved indkøb. Det virker søgt. Jeg ved ikke, hvor tæt man lige er på folk, når man er på indkøb, siger Søren Riis Paludan, der er endnu mere skeptisk overfor et mundbindspåbud i nattelivet.

- Det er meget sværere at udføre i praksis, da folk formentlig ville tage mundbindet af hele tiden, eksempelvis når de skal tage en tår af deres øl. Det går nok også lidt mod formålet med at gå i byen at være maskeret med et mundbind.

Vælger regeringen i stedet at sætte ind med reducerede åbningstider i nattelivet, så giver det langt mere mening.

- Jeg vil helt klart sige, at hvor store forsamlinger mødes og smittekæder krydses, der skal man sætte ind. Der må man bare erkende, at nattelivet er et af de steder, hvor der er størst smitterisikosvinding og mindst mulig pris, siger Søren Riis Paludan.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, har ikke annonceret, hvornår de såkaldt "skræddersyede, lokale løsninger" vil blive præsenteret.