Nye retningslinjer om coronavirus: Alle skal ringe til egen læge ved svære symptomer

Sundhedsstyrelsen har nye retningslinjer klar, efter at smitten ikke længere kan inddæmmes.

Sundhedsstyrelsen ændrer strategi.

Hvis du i flere dage er syg og har en eller flere symptomer såsom feber, hoste, ondt i halsen, hovedpine, muskelømhed og åndenød, så skal du være ekstra varsom.

Særligt hvis dine symptomer forværres, og du får problemer med din vejrtrækning.

For så skal du ringe til din læge, også selv om du ikke har været i et risikoområde. Lægen skal så beslutte, om hvad der skal ske i forhold til, om du skal henvises til et sygehus for at blive testet og behandlet for mulig covid-19.

Således lyder en af Sundhedsstyrelsens opdaterede retningslinjer i forbindelse med, at coronavirusset og sygdommen covid-19 er begyndt at brede sig hastigt i det danske samfund.

Tidligere skulle du kun kontakte lægen, hvis du havde været i et af de områder i verden, som er omtalt som særlige risikozoner, og hvis du samtidigt havde symptomer på coronavirus.

Kilde: Sundhedsstyrelsen Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard, DR Nyheder

Det er altså i første omgang din egen læge, 1813 eller lægevagtsordninge, der beslutter hvilket forløb, du skal gennemgå.

Det betyder, at de ud fra dine symptomer og sygdomsforløb vil henvise dig til sygehuset eller vil kontakte Akut Medicinsk Koordination (AMK), hvis der er behov for en akut indlæggelse.

Hvis lægen opfordrer til at blive hjemme, så skal du nøje være opmærksom og ringe til lægen igen, hvis dine symptomer bliver forværret.

Samtidigt med, at Sundhedsstyrelsen har meddelt, at virusset ikke længere kan inddæmmes, så skifter den også strategi i forhold til patienterne.

Fokus på ældre

Størsteparten af de personer, der bliver syge med Covid-19 vil nemlig få milde symptomer, der forventeligt vil gå over indenfor fire til seks dage, og der vil ikke være behov for sygehusbehandling.

- Der er derfor behov for at prioritere at teste og evt. behandle patienter med moderat til alvorligt forløb af Covid-19. Særligt bør der være opmærksomhed på risikoen for alvorlige forløb af Covid-19 hos ældre patienter, særligt dem over 80 år og patienter med andre underliggende sygdomme, lyder det i de opdaterede retningslinjer.

Denne opdatering var ventet, da Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, meldte den nye strategi ud i aftes.

- Den nye strategi indebærer, at vi skifter fra at have fokus på alle dem, der har været i risikoområder, og hvor mange har lettere grad af sygdom, til at have stort fokus på dem, der bliver så syge af coronavirus, at de har brug for et sundhedsvæsen, siger centerchef ved Sundhedsstyrelsen Helene Bilsted Probst og fortsætter:

- Det betyder, at de patienter, der har lette symptomer, skal blive derhjemme, mens de patienter, der har det skidt, skal ringe til deres praktiserende læge. Den praktiserende læge vil så vurdere deres sygdomsgrad og behov,.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk