Nye statsborgere angriber Søren Espersen i retten: Hvad bilder I jer ind?

En efter en fortalte sagsøgere i retten, hvordan en omstridt DF-annonce har påvirket deres hverdag.

Dansk Folkepartis Søren Espersen er i dag i byretten, hvor hans parti er sagsøgt af 15 nye danske statsborgere.

I retssal 60 i Københavns Byret sidder otte danske statsborgere side om side i et kollektivt søgsmål mod Dansk Folkeparti. Fælles for dem alle er, at de har fået dansk statsborgerskab i 2013.

Én efter én rejser de sig, sætter sig i vidneskranken, og svarer mere eller mindre friviligt på spørgsmål fra deres egen advokat, Poul Hauch Fenger, og Dansk Folkepartis advokat, Peter Trudsø.

Spørgsmålene flyver igennem luften:

- Hvordan har annoncerne påvirket dig?

Deres svar vender vi tilbage til.

Søren Espersen lytter med

Over for sidder DF’s næstformand, Søren Espersen, ved siden af partiets advokat. Skiftevis kigger han ud i luften, støtter ansigtet mod sin venstre hånd og kigger på den sagsøger, der nu afgiver forklaring. Flere af de nye statsborgere taler direkte til Espersen.

- Hvad bilder I (DF, red.) jer egentlig ind, spørger en af dem. Søren Espersen fortrækker ikke en mine.

Til fare for Danmarks sikkerhed

De 15 danske statsborgere lagde sag an mod Dansk Folkeparti og partiformand Kristian Thulesen Dahl, efter at partiet indrykkede en omstridt annonce tilbage i 2013 med ordlyden: "Én på listen er til fare for Danmarks sikkerhed - nu bliver han dansker".

Her kunne man læse knap 700 navne på personer, der stod til at få dansk statsborgerskab. Én af personerne på listen i annoncen havde været overvåget af PET for "bekymrende og mistænkelig" adfærd. Men personen har aldrig været sigtet, tiltalt eller dømt.

Flere bryder sammen i vidneskranken

Den anlagte retssag handler om, hvorvidt Dansk Folkeparti har krænket de 15 personers ære ved at bringe annoncen. Men de 15 sagsøgeres forklaring går ofte på de følelser, der var forbundet med at læse sit navn side-om-side med en potentielt farlig person – som denne sagsøger formulerer det grædende i retten her til eftermiddag:

- Da jeg var på vej hjem, ringer min kone grædende og fortæller, jeg står som terrorist, forklarer han.

- Det gør mig ked af det og gjorde ondt helt ind i hjertet.

Omvendt spørger Peter Trudsø, der er forsvarer for Dansk Folkeparti og formand Kristian Thulesen Dahl, om annoncen har haft konkrete konsekvenser.

- Nej, svarer de fleste af sagsøgerne.

Frygter visumproblemer efter annonce

En af dem - en kvinde - vil gerne rejse til USA for at studere. Hun frygter at få problemer med at få visum til landet. Retssagen skal være med til at rense hendes navn, forklarer hun.

- Den frygt, jeg har, er, at jeg vil blive stillet over for nogle ubehagelige spørgsmål, siger hun.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er ikke til stede i retten i dag. Han er dog sagsøgt i sagen. En af sagsøgerne motiverer den del af sagen fra vidneskranken.

- Kristian Thulesen Dahl har ansvar for partiet. Hvis han har sagt god for det her, så er det også hans ansvar, siger han.

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, ønsker ikke at udtale sig om sagen, før der er afsagt dom. Dommen forventes at blive afsagt inden for de næste måned.

Facebook
Twitter