Nye takster: Her er en vinder og en taber

De rejsende i Østdanmark bliver i dag mødt med et nyt zone- og prissystem.

Pendlere på Sjælland og Lolland-Falster vil fra i dag opleve en prisændring, når de benytter sig af den kollektive trafik.

Og der vil både være vindere og tabere alt efter, hvor man bor.

Lars er en af vinderne

Én af dem, der får sat sin takst ned, er Lars Kjær Hansen. Han bruger hver dag tre timer på at rejse små 200 kilometer med offentlig transport. Han pendler fra Lundby på Sydsjælland til København og tilbage igen.

Han plejede at betale 2.620 kroner for sit månedskort, men med takstændringen skal han fremover slippe 2.280 kroner. Et prisfald han naturligvis er godt tilfreds med.

- Det er rigtigt fint. Det er jeg godt tilfreds med, siger han.

Pendlere fra Næstved og Holbæk er de store vindere af de nye takstændringer.

Men havde Lars Kjær Hansen boet i nabobyen Næstved 12 kilometer væk, havde besparelsen været endnu større.

For pendlere mellem Næstved og København er de store vindere af takstændringerne på Sjælland. Et 30-dages periodekort til København falder med 420 kroner om måneden.

Fra Holbæk til København falder prisen med 410 kroner.

Louise er en af taberne

En af dem, der fremover skal betale mere for sit pendlerkort, er Louise Halkjær Pedersen, som arbejder som arkitekt i København og på hverdage pendler fra St. Klippinge Station på Stevns.

Prisen på hendes periodekort stiger fra 1.385 kroner til 1.800 kroner om måneden, og det, synes hun, er en alt for høj prisstigning.

- Jeg synes, det er super ærgerligt. Det er for høj en stigning, og den er unødvendig. Det betyder, at vi skal betale mange flere penge om måneden, og at vi fremover kommer til at rejse anderledes på arbejde, siger hun.

De anderledes rejseaktiviteter består i, at Louise Halkjær Pedersen fremover vil droppe lokalbanen og i stedet tage bilen til Køge, hvor hun derfra hopper på s-toget til København.

- Det ærgrer mig, for jeg har lyst til at tage det offentlige i stedet for bilen.

Pendlere fra Gilleleje og St. Heddinge skal betale betydeligt mere efter takstændringen.

Hun er uforstående overfor, at man politisk satser på at skaffe mere liv til udkantsdanmark og landsbyerne med den ene hånd, mens man med den anden hånd gør det dyrere at rejse med offentlig transport.

- Det er en rigtig, rigtig dårlig idé at ødelægge det offentlige transporttilbud. Jeg tror ikke, det vil få flere til at flytte herud, når det koster så mange penge at rejse ind til København, siger hun.

Også pendlere i Stevns og Nordsjælland kommer til at mærke højere priser. Rejser man fra Gilleleje til Ørestaden stiger et 30-dages periodekort med 415 kroner om måneden. Og rejser man fra St. Heddinge til Københavns Lufthavn stiger prisen hele 895 kroner om måneden – svarende til 10.740 kroner pr. år.

Der vil være 20 procent rabat at hente, når passagerer bruger rejsekortet uden for myldretiden på hele Sjælland, Lolland-Falster og Møn.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk