Nye tal får råd til at efterlyse fattigdomsgrænse

Fattigdomstal fra EU viser, at tallet i Danmark er stigende, og det får Rådet for Socialt Udsatte til at efterlyse en fattigdomsgrænse.

Ifølge EU's statistikorganisation, Eurostat, er man i Danmark fattig, hvis man har mindre end 8.450 kroner til rådighed efter skat om måneden. (© stock.xchng)

Det overrasker ikke Rådet for Socialt Udsatte, at der er dobbelt så mange fattige i Danmark som for 10 år siden. Den uheldige udvikling øger behovet for en dansk fattigdomsgrænse, lyder det fra formand Jann Sjursen.

Hans kommentar kommer efter at Kristeligt Dagblad kan fortælle, at nye tal fra EU's statistikorganisation, Eurostat, viser, at andelen af fattige danskere er steget fra 4 procent i 2001 til 7,6 procent i 2010.

For at definere fattige sammenligner Eurostat folks rådighedsbeløb med den såkaldte medianindkomst i befolkningen. I Danmark betyder det, at man er fattig, hvis man har mindre end 8.450 kroner efter skat om måneden.

Tendensen er tydelig

Jann Sjursen vil dog ikke hænge sig i de konkrete tal. Han forholder sig mere til tendensen end det konkrete beløb og han kalder tendensen tydelig.

- Det store problem ved, at vi ikke har en fattigdomsgrænse i Danmark, er, at hver gang, der kommer målinger fra forskellige organisationer og institutter, så begynder vi at diskutere, om tallene er udtryk for fattigdom.

Derfor appellerer han til, at der hurtigst muligt bliver fastsat en dansk fattigdomsgrænse.

Reformer er ikke nok

Jann Sjursen roser desuden regerings reformer af fattigdomsydelserne, men understreger, at reformer ikke alene kan vende den uheldige udvikling.

- Der skal en større og mere koordineret indsats til over for de borgere, som har komplekse problemer at bokse med, siger han.