Nye tal: Flere unge vælger nettet frem for kriminalitet

Ungdomskriminaliteten på det laveste målte niveau nogensinde, oplyser Det Kriminalpræventive Råd.

Ungdomskriminaliteten er kun gået én vej siden 2005, og det er nedad.

Det viser Ungdomsundersøgelsen for 2016, som professor emeritus og kriminolog Flemming Balvig har udført for Det Kriminalpræventive Råd, skriver Politiken.

Faktisk er kriminaliteten på det laveste målte niveau nogensinde, påpeger rådet.

Og for første gang er der et svar på, hvad der er skyld i udviklingen. Den afgørende faktor er ifølge Flemming Balvig internettet.

- Den livsstilsændring, der ligger i flytningen af ungdomslivet fra gaden til cyberspace, er en af de stærkeste årsager, hvis man kigger globalt. Det er en udvikling, man finder over hele den vestlige verden, siger han til Politiken.

Markant fald i tyveri, vold og trusler

Der er sket et markant fald i de 14-15-åriges kriminalitet inden for både tyveri, vold, trusler om vold og hærværk.

Såkaldt "mere alvorlig" og "meget alvorlig" kriminalitet i aldersgruppen er faldet med syv procent fra 2005 til 2016. Kategorierne dækker over forbrydelser som tyveri, internetsvindel, vold og indbrud.

Undersøgelsen bygger på et detaljeret spørgeskema. Her er de unge blevet spurgt om forbrug, familieliv, trivsel, forskellige former for adfærd samt kriminalitet lige fra uskyldigt rapseri til biltyverier, vold og hærværk.

Gennem alle årene er det 14-15-årige fra Gladsaxe, Allerød og hele den nordjyske region, som er blevet spurgt. Svarprocenten er 90, skriver Politiken.

Mindre arbejdsløshed

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd er netop det at spørge unge om erfaringer med kriminalitet en af de mest troværdige metoder til at afdække faktisk ungdomskriminalitet.

Og ved at spørge ind til de 14-15-åriges liv kan undersøgelsen udpege en række faktorer, som kan forklare udviklingen.

De unge peger selv på en bedre inklusion i familien. Men også medbestemmelse, bedre inklusion i skolen, mindre arbejdsløshed blandt forældrene og flere penge blandt børn og unge er blandt årsagerne, skriver Politiken.

/ritzau/