Nye tal: Markant fald i sager mod direktører bag selskabssvindel

Professor er chokeret: Sager mod selskabssvindlere samler støv hos politiet.

Et væld af erhvervs-skandaler har ryddet avis-forsider og TV-udsendelser de seneste år, men alligevel rejser politiet færre og færre sager om selskabssvindel.

På to år er antallet af sager politiet fører mod direktører for selskabssvindel faldet fra 385 til 54 sigtelser. Det er et fald på 86 procent og det laveste i mange år.

Det viser nye tal, som DR Nyheder har fået aktindsigt i hos Rigspolitiet, der omfatter politiets sigtelser for brud på selskabsloven og bogføringsloven.

Professor Søren Friis Hansen er chokeret over udviklingen.

- Så har vi jo en direkte motorvej til, at svindlere kan snyde både med moms og skat og private kreditorer, uden det har nogen konsekvenser. Det er uholdbart, mener Søren Friis Hansen.

Advarsel om svindel for 70 millioner

En af de sager, politiet ikke har fulgt op på, er en sag om mulig svindel med slikafgifter og moms for 70-80 millioner kroner. Fødevarestyrelsen har ellers for tre år siden udarbejdet et 23-siders fortroligt efterforskningsoplæg, som både Rigspolitiet og Nordsjællands Politi modtog.

Men hverken Rigspolitiet eller Nordsjællands Politi har fulgt op på efterforskningsoplægget, der var rettet mod en direktør i en større slik-virksomhed, som ifølge Fødevarestyrelsens rejsehold var bagmanden bag omfattende svindel.

Den sag er et eksempel på, hvor dyrt det kan være for statskassen, at politiet rejser færre sager om selskabssvindel, siger Søren Friis Hansen.

- Hvis man ikke retsforfølger de overtrædelser, man rent faktisk finder, så kan svindlerne jo have frit spil til at snyde med skat og moms, uden det har nogen konsekvenser, vurderer han.

Politiet har før lovet bedring

Også sidste år blev Rigspolitiet kritiseret for at have nedprioriteret sager om selskabssvindel. Dengang erkendte Rigspolitiets kommunikationschef, Anders Frandsen, at indsatsen ikke havde været god nok:

- Det kommer som følge af, at vi har været nødt til at prioritere andre opgaver. Det er vi naturligvis kede af. Nu begynder vi at have en mere normaliseret situation, hvor folk kommer tilbage til politikredsene, og så forventer vi selvfølgelig, at det her billede ændrer sig, sagde Anders Frandsen sidste år.

Men siden er der sket et yderligere fald i antallet af sigtelser for selskabssvindel. Det afslører den ny opgørelse, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

I dag har Rigspolitiet ingen kommentar til udviklingen. Ifølge politiet er det et spørgsmål om ”ressourceprioriteringer”. Men ledelsen i Rigspolitiet vil ikke uddybe den forklaring i et interview på grund af valgkampen.

De senere år har politiet haft ekstra travlt med blandt andet grænsekontrol og terrorsikring. Men samtidig har politiet også fået tilført flere ressourcer. Og politiets økonomi-aftale fra 2016 slår fast, at økonomisk kriminalitet skal være en ”højt prioriteret indsats”.

Er det ikke fair nok, at politiet har haft travlt med bandekonflikt, grænsekontrol og terrorsikring? - Jo, det er altid en prioritering, hvilke sager man skal føre. Men her ser vi et så stort fald, så man må spørge sig selv, om politiet ikke de facto er holdt op med at håndhæve selskabslovgivningen. Hvis det er tilfældet, så åbner man jo for momssvindel, skattesvindel og svindel overfor private kreditorer, siger Søren Friis Hansen.

Søren pape kræver forklaring

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil nu undersøge, hvorfor politiet rejser færre sager om selskabssvindel.

- Det er jeg nødt til at undersøge, for det er ikke acceptabelt, hvis man kan svindle og slippe afsted med det, siger Søren Pape Poulsen.

Er det i sidste ende ikke dit ansvar, fordi du har sat politiet til at prioritere andre opgaver højere? - Det er altid ministerens ansvar. Men så er det godt, at jeg har stået i spidsen for at uddanne mere politi. Og så håber jeg resten af folketinget vil være med til at uddanne endnu mere politi i årene der kommer, siger Søren Pape Poulsen.

'Svindlere får frit spil'

Mange af anmeldelserne til politiet kommer fra Skat, Erhvervsstyrelsen og andre myndigheder som Fødevarestyrelsen. Og de anmeldelser er som regel solide og indeholder belastende materiale, fordi myndighederne har lavet en grundig undersøgelse, før de sender den egentlige anmeldelse til politiet.

- Det er et stort problem, hvis realiteten er den, at selv når vi fanger folk med fingrene nede i kagedåsen, sker der ingenting, siger Søren Friis Hansen.

Politikerne bør gribe ind, mener eksperten:

- Vi risikerer at blive en central i Europa til svindel, hvis man opdager, at i Danmark kan man blive opdaget, og så sker der ingenting.

Fødevarestyrelsen afleverede for tre år siden denne anmeldelse til politiet, men siden er der intet sket.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter