Nye tal for resistent skimmelsvamp i mennesker bekymrer Statens Serum Institut

For patienter, med et stærkt svækket immunforsvar, kan den resistente svampeinfektion være livsfarlig.

En bestemt svamp har opbygget modstandsdygtighed over for den medicin, man normalt bruger til at slå svampen ned med. (Foto: Jan Rørkær)

Sidste år besluttede Sundhedsministeriet, at Statens Serum Institut (SSI) skal overvåge udviklingen i en særlig type resistent skimmelsvamp, der kan give en livstruende infektion i lungerne.

Nu viser de første tal fra overvågningen, at 14 ud af 319 undersøgte patienter har båret en såkaldt miljøresistent variant af skimmelsvampen Aspergillus fumigatus.

- Det gør os bekymrede, fordi det ser ud som om, at den resistens er stigende. Og samtidig ser vi også, at det her problem stiger andre steder i verden, lyder det fra Maiken Cavling Arendrup, der er professor, overlæge og leder svampelaboratoriet på SSI.

Sjælden men livsfarlig

Det er ganske få personer, der årligt rammes af en Aspergillus-svampeinfektion. Årligt sker det kun for omkring 500 personer, skønner SSI.

Infektionen rammer nemlig ikke sunde og raske personer, men kun folk som i forvejen er syge.

Særligt for patienter med et stærkt nedsat immunforsvar, eksempelvis organtransplanterede og mennesker med blodsygdomme og leukæmipatienter i kemobehandling, kan en infektion med resistent Aspergillus fumigatus være livsfarlig.

- For de patienter, som er i de risikogrupper, der stiger dødeligheden med 20 procent, siger Maiken Cavling Arendrup.

Bliver resistente i miljøet

Den miljøresistente variant af skimmelsvampen opstår i naturen som følge af industriens og landbrugets brug af midler til at bekæmpe svampeangreb i eksempelvis hvede.

Disse midler indeholder såkaldte azoler, som også er førstevalget i behandlingen af patienter med en svampeinfektion. Men hvis infektionen er resistent over for azolerne, så virker behandlingen ikke.

Det er endnu ikke undersøgt, hvorfor den miljøresistente variant af skimmelsvampen har udviklet sig i Danmark.

Ifølge SSI blev den første gang fundet i Danmark i slutningen af 2007, og nu, 12 år senere, er den altså fundet i godt fire procent af de undersøgte patienter. Og selvom det måske ikke lyder af meget, så bekymrer udviklingen Maiken Cavling Arendrup, der henviser til, at den miljøresistente variant af Aspergillus fumigatus nu har spredt sig til alle fem kontinenter i verden. Særligt i Holland er situationen bekymrende.

Her er der langt større problemer med resistent skimmelsvamp, der er opstået på grund af brugen af azolmidler i forbindelse med tulipanproduktion, forklarer hun.

- De har været nødt til at ændre den primære behandling af patienterne for at være sikker på, at man får en dækkende behandling fra start, siger Maiken Cavling Arendrup.

Det betyder, at behandlingen i Holland bruger flere midler fra starten af behandlingen, hvilket er dyrere, men samtidig er der også en større risiko for bivirkninger hos patienterne.

- Det vil vi jo gerne undgå sker hos os, og derfor er vi nødt til at følge udviklingen, siger hun.