Nysgerrige må gå forgæves: Nordjysk massegrav tømt i al hast

Museum har travlt med at sikre fund af et stykke 'danmarkshistorie’.

Arkæolog Kenneth Nielsen viser slagskader på skeletterne i den massegrav fra middelalderen, som blev opdaget, da man skulle lægge nye kloakker i Tiendeladen i Aalborgs midtby. (Foto: Janus Benjamin Jacobsen © (c) DR)

Mens kristne forbinder påsken med Jesu genopstandelse fra graven, så betyder højtiden travlhed i en nyfunden grav midt i Aalborg.

Her har man fundet ti skeletter, der menes at være fra borgerkrigen 'Grevens Fejde' i 1534.

- Det er jo danmarkshistorie, som vi står med her, konstaterer middelalderarkæolog Kenneth Nielsen fra Nordjyllands Historiske Museum, der står for udgravningen.

Lukket for skelet-selfies

Flere forbipasserende har benyttet sig af muligheden for at tage et billede af de ti skeletter, som dog er gravet op og fjernet nu.

- Vi er færdige her i eftermiddag, der er de alle væk, fortæller Kenneth Nielsen og uddyber:

- Det er vi simpelthen nødt til at gøre. Der kommer påske, så vi kan ikke have dem liggende fremme. Sidste chance er nu (i eftermiddag, red.), griner han.

Flere har benyttet sig at chancen for et billede af det historiske fund i Aalborg midtby. (Foto: Janus Benjamin Jacobsen © (c) DR)

Formentlig lokale bønder dræbt af tyske lejesoldater

Skeletterne fra massegraven har forskellige skader efter klinger og slagvåben og har formentlig været bønder, som blev dræbt af Christian den 3.'s lejetropper under 'Stormen på Aalborg':

- De tyske lejetropper, landsknægtene, brugte hellebarder, som man kan hugge ned oven i hovedet på folk på afstand. Det er formentlig det, der er sket med ham der, siger Kenneth Nielsen og peger på et af kranierne.

Nu er skeletterne kørt til nærmere undersøgelse, så man kan lære mere om deres baggrund.

De vil snart blive udstillet på Nordjyllands Historiske Museum, få meter fra findestedet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk