Nyt år, nye regler - sådan bliver du påvirket som bilist

Blandt andet bliver det dyrere, når du skal tanke dieselbilen.

Ved årsskiftet er flere nye regler trådt i kraft som påvirker bilisterne. Blandt andet er det blevet dyrere at tanke sin dieselbil. (Foto: © Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix)

2025 er i gang - og det betyder også, at der er en hel del nye regler, som er trådt i kraft.

Blandt andet regler der kommer til at påvirke dig, der kører i bil.

Afgiften på benzin og diesel stiger

Afgifterne på benzin og diesel er steget for at følge med inflationen. Men for dieselbilerne kommer der en ekstra stigning, som et led i en politisk aftale om at nedbringe CO2-udledningen. Dog vil den den halvårlige udligningsafgift, som diesel-bilejere betaler, blev sat ned. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix Denmark)

Hvis du kører i en benzin- eller dieselbil, har du måske allerede lagt mærke til det. Det er blevet dyrere at tanke.

Afgifterne på benzin og diesel er nemlig steget - primært for at følge med inflationen.

Men for dieselbilerne kommer der altså en ekstra stigning som et led i en politisk aftale om at nedbringe CO2-udledningen.

Dog vil den halvårlige udligningsafgift, som diesel-bilejere betaler, blive sat ned.

Og det betyder som tommelfingerregel, at hvis du kører over 15.000 kilometer i en dieselbil om året, så bliver det lidt dyrere med de nye regler, mens hvis du kører mindre, bliver det lidt billigere, fortæller Torben Lund Kudsk, politisk chef i FDM bilisternes interesseorganisation:

- Tidligere belønnede man afgiftsmæssigt de bilister, der kører rigtig langt, fordi en del af afgiften er blevet betalt som et fast beløb hvert halve år uanset hvor langt bilen kørte.

Zoner fri for benzin- og dieselbiler

Kommunerne kan nu lave zoner, hvor benzin- og dieselbiler ikke må færdes. (Foto: © NIels Ahlmann Olesen, Ritzau Scanpix)

Landets kommuner har ved årsskiftet fået mulighed for at lave nul-emissions-zoner i byerne, hvis de vil.

Det er zoner, hvor køretøjer, som kører på benzin eller diesel, i det store træk ikke må færdes.

En beslutning, som et flertal på Christiansborg, håber vil mindske støj- og luftforurening lokalt og øge danskernes incitament til at købe elbiler.

Både København og Aarhus Kommune har allerede vist interesse for muligheden.

Dyrere at bruge Brobizz

Hvis du bruger Brobizz, når du kører over Storebæltsbroen, så får du ikke en lige så stor rabat, som du tidligere har kunnet få, på grund af EU-lovgivning. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Det er blevet dyrere at køre over Storebæltsbroen, hvis du har en Brobizz.

Det skyldes nogle EU-regler, der regulerer hvordan man kan beskatte kørsel på vejene i Europa. Og her har rabatten med Brobizz været for høj sammenlignet med hvad den normale billetpris er, forklarer Torben Lund Kudsk.

Hvis du ikke bruger Brobizz, men er vant til at købe billet over skranken på broen, bliver du ikke påvirket.

Treårsregel for kørekort forsvinder

Hvis dit kørekort har været udløbet i mere end tre år, skal du ikke længere op til kørekort for at få dit kørekort fornyet. (Foto: © Kristian Djurhuus, Ritzau Scanpix)

Sidst, men ikke mindst, så fjernes treårs-reglen for fornyelse af kørekort.

Indtil nu har det nemlig været sådan, at hvis dit kørekort har været udløbet i mere end tre år, så skal du til køreprøve igen, inden du kan få et få dit kørekort fornyet.

Den regel bortfalder, hvilket betyder at kørekortet til hver en tid kan fornyes og uden krav om køreprøve.