I en tidligere version stod der, at man kunne bruge chokolade til at få blodsukkeret op, men det er ikke det mest hensigtsmæssige. Det bedste er at bruge noget med sukker, når man skal få blodsukkeret til at stige hurtigt.
Når Tina Kvistad Gerkens tager på festival, skal hun ikke blot huske at pakke pumpen til luftmadrassen.
Insulinpumpen skal også med.
Hun er nemlig diabetiker, og derfor pakker hun også ekstra juicebrikker og bærer i løbet af festivalen et skulderpatch, der sammen med en app på telefonen overvåger hendes blodsukker.
Armbånd: 'Giv mig noget med sukker'
Men i år bærer hun også et armbånd, der signalerer til de andre gæster, at hun har sukkersyge.
"Jeg har diabetes. Virker jeg konfus? Måske har jeg lavt blodsukker. Giv mig noget med sukker og RING 112. TAK", står der på det lyseblå armbånd.
En lang række af sommerens festivaler har indført armbåndet, der er udviklet af Diabetesforeningen.
Målet er at forebygge at andre gæster eller samaritter forveksler farlige situationer, hvor diabetikere rammes af akut lavt blodsukker eller insulinchok, med fuldskab.
Med armbåndet om håndleddet føler Tina Kvistad Gerkens sig mere tryg på festivalpladsen.
For selvom hun tager sine forholdsregler, er det sværere at kontrollere blodsukkeret, når hun har drukket et par fadøl.
- Når jeg bliver fuld, kan jeg også blive konfus og rundt på gulvet, men lige præcis med diabetes, er det vigtigt, at jeg får noget sukker eller andet ind i mig, så mit blodsukker stiger igen, så jeg ikke ryger med ambulance og 112, siger hun.
I langt de fleste tilfælde kan en kritisk situation dog afhjælpes med juice eller slik.
– Vi er klar over, at vi har strammet teksten på armbåndet, når vi skriver, at man skal ringe 112 ved lavt blodsukker, udtaler frivillighedskonsulent Tanja Siemen Christiansen i en pressemeddelelse fra Diabetesforeningen.
Men diabetes og lavt blodsukker kan være kompliceret at forklare til folk, og der er ikke meget plads til nuancer på et festivalarmbånd, lyder forklaringen.
- Derfor har vi skrevet, at man skal ringe 112. Det skal man selvfølgelig ikke, hvis man får blodsukkeret op ved at give personen en juice eller andet med sukker. Men vi forestiller os, at det er en vigtig information, hvis personen med diabetes er ukontaktbar – og det vil nok være i sådanne situationer, at andre læser på armbåndet, siger Tanja Siemen Christiansen.
De festivalgængere, som DR viste armbåndet på årets Jelling Festival, synes godt om idéen.
- Jeg synes, at det er så fedt, siger folkeskolelærer og festivalgænger Malene Egede.
Hun synes, at ordene på armbåndet giver god information til de, der ikke kender så meget til diabetes.
- Så får man en guide i, hvad jeg skal gøre, hvis jeg møder en, der ser lidt speciel ud og opfører sig anderledes. Det er ikke sikkert, at det er, fordi de er hammerstive. Det kan faktisk være, det er, fordi de har diabetes, siger hun.