Nyt brev giver blogger håb om at beholde plejebarn

Jaleh Tavakoli tror på, at hun får lov til at beholde sin otteårige plejedatter efter nyt brev fra Socialtilsynet.

Jaleh Tavakoli har fået et nyt brev fra Socialstyrelsen. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Først fik Jaleh Tavakoli besked om, at Socialtilsyn Øst overvejede at tvangsfjerne hendes snart otteårige plejedatter, fordi bloggeren og debattøren var sigtet for at have delt et link til en drabsvideo fra Marokko på Facebook – og på grund af hendes deltagelse i den offentlige debat.

Torsdag har den iransk-fødte islamkritiker imidlertid igen fået brev fra Socialtilsyn Øst. Og i brevet understreger tilsynet, at det ikke er Jaleh Tavakolis deltagelse i den offentlige debat, der er årsagen til en mulig tvangsfjernelse.

- Det var et brev med en noget anden tone, lidt mindre bebrejdende, fortæller Tavakoli.

Plejedatteren har boet hos Tavakoli og hendes mand, siden hun var spæd. Jaleh Tavakoli var bange for, at tilsynet kunne finde på at fjerne plejedatteren, mens sagen kørte. Det gør hun ikke længere.

- Det var vi meget bekymrede for. Men nu har vi fået en forsikring om, at de kan se, at hun trives. Så derfor tror vi ikke, at de kan finde på at gøre noget dumt. Det giver os meget mere ro på i vores hverdag.

Parat til at lave en ny vurdering

Nu er Socialtilsynet ifølge Tavakoli tilsyneladende parat til at foretage en ny vurdering af sagen, selvom man i det såkaldte agterbrev, som hun modtog 13. marts, kunne læse, at de ikke ville ændre holdning.

Tilsynet er parat til at lave en ny rapport i sagen, fortæller Tavakoli, som sammen med sin advokat, Karoly Nemeth, har svaret på de spørgsmål, som Socialtilsynet har stillet i forbindelse med sagen.

- Vi har besvaret alle spørgsmålene – og flere af dem på samme måde: Det skal I ikke blande jer i, siger hun med henvisning til, at det er private forhold, som ikke har nogen indflydelse på, om hun er en god forælder eller ej.

Jaleh Tavakoli er sammen med sin advokat blevet indkaldt til et møde næste fredag i Socialtilsynet. De vil dog først sikre sig, at de har fået alle akterne i sagen inden mødet.

Således har Tavakoli ikke modtaget den redegørelse om sagen, som tilsynet har skullet lave til børne- og socialminister Mai Mercado (K). Den har Tavakoli kun fået refereret uddrag af fra Radio24Syv, som er kommet i besiddelse af redegørelsen.

Til afhøring hos politiet

Sideløbende med sagen om den mulige tvangsfjernelse kører sagen om drabsvideoen fra Marokko, hvor danske Louisa Vesterager og hendes norske veninde Maren Ueland i december sidste år blev slået ihjel, og som Tavakoli har delt på Facebook.

- De vil afhøre mig, og så vil politiets jurister afgøre, om der skal rejses tiltale.

Selvom truslen om tvangsfjernelse har sat plejeforældreparret under et stort pres, har de foreløbigt kunnet kontrollere det.

- Vi har haft travlt nok med at finde den bedste mulige advokat og håndtere sagen. Så reaktionerne kommer nok først på et senere tidspunkt, når det hele er faldet på plads igen.

- Lige nu er vores største bekymring, hvordan vi skal fortælle hende om sagen. Det er klart, at ellers vil hun på et tidspunkt finde ud af, hvad der er sket, og det er slemt nok.

Både Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, værdiordfører Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti samt børne- og socialminister Mai Mercado har udtrykt forbløffelse og bestyrtelse over Socialtilsynets trusler om at tvangsfjerne bloggerens plejebarn.

DR Nyheder har kontaktet Socialtilsyn Øst, der ikke ønsker at kommentere den konkrete sag.

Børns Vilkår har tidligere kommenteret sagen, men interesseorganisationen mener ikke, de har noget at tilføje til den seneste udvikling.

I stedet sender interesseorganisationens presseafdeling denne udtalelse til DR Nyheder:

- Børns Vilkår har ikke yderligere at tilføje, men understreger, at det er afgørende i denne og andre anbringelsessager, at barnet får lov at bo der, hvor dets trivsel og udvikling sikres bedst.