Nyt forsøg på døgninstitutioner får op til 80 procent ud af misbrug

Nyt projekt bygger på forskning og erfaringer fra Norge og Sverige, hvor MultifunC-institutionerne har vist sig at være en succes.

I Aarhus og København bliver der i øjeblikket taget et opsigtsvækkende opgør med traditionelle døgninstitutioner, hvor udsatte unge med problemer anbringes for at komme på ret køl.

Hidtil har det været nærmest umuligt at dokumentere, hvorvidt de eksisterende tilbud til unge virker. Og derfor har Socialstyrelsen sammen med regioner og kommuner sat et forsøgsprojekt i gang, hvis koncept er hentet i Norge og Sverige.

Konceptet hedder 'MultifunC'.

Kommer ud af kriminalitet

Det bygger på forskning og erfaringer fra Norge og Sverige, hvor MultifunC-institutionerne har vist sig at være en succes. 70-80 procent af de unge, der har været anbragt på institutionerne, er ikke vendt tilbage til kriminalitet eller misbrug.

Til sammenligning gælder det kun 20-30 procent af de unge på traditionelle døgninstitutioner.

- Vi kan se, at det virker, og derfor skal vi gøre op med, at det i Danmark er alt for tilfældigt, hvilken indsats man bruger over for anbragte unge. Derfor forsøger vi nu MultifunC-konceptet, hvor man arbejder helt systematisk og forskningsbaseret med de unge, siger Knud Aarup, der er direktør i Socialstyrelsen.

Intenst træningsforløb

Navnet er en forkortelse for "Multifunktionel behandling i institution og nærmiljø", og er udviklet af Tore Andreassen, der er psykolog og seniorrådgiver i Barne-, ungdoms og familiedirektorat i Norge med mangeårig erfaring med børn og unge i adfærdsvanskeligheder.

Programmet er et intensivt træningsforløb på 6-9 måneder og inddrager især unge, som har begået kriminalitet, er kriminalitetstruede eller unge, der har et misbrug.

De unge mellem 14 og 18 år er tæt omgivet af fire teams kaldet udredningsteam, miljøteam, familieteam og skoleteam. Personalet er alle uddannede psykologer, pædagoger, socialrådgivere, familieterapeuter og lærere, og ingen må afvige fra den enkelte unges nøje tilrettelagte behandlingsprogram.

De unge skal adskilles

MultifunC Midtjylland ved Aarhus åbnede dørene i oktober i et samarbejde mellem Socialstyrelsen, Region Midtjylland, Herning og Aarhus Kommune. Selvom institutionen er meget ny, mener leder Birthe Rosendal allerede at kunne se positive takter:

- Vi kan begynde at se positive virkninger af arbejdet med de unge. Det er selvfølgelig for tidligt at konkludere noget endnu, men vi tror på, at det er det her, der skal til for at hjælpe de unge på vej med en uddannelse og et arbejde, siger hun.

Behandlingen består blandt andet af metoderne Motiverende Interview, træning i at undgå vredesudbrud, og forældretræning. MultifunC fokuserer fra opholdets start på at lære den unge at begå sig i normale kontekster og at være en del af det omgivende samfund i fritidsaktiviteter, uddannelse, praktik eller arbejde.

Derfor er der ingen fællesaktiviteter eller fælleslokaler på institutionen. Tanken er, at de unge skal holdes væk fra andre med samme problemer.

- Vi arbejder helt målrettet med at adskille de unge, så deres dårlige adfærd ikke smitter af på hinanden. De skal ud og opleve unge i mere sunde sammenhænge, end dem de er vant til, siger Birthe Rosendal.

Dyrt men vigtigt

Ifølge Socialstyrelsen koster en anbringelse per ung omkring 150.000 kroner i måneden på MultifunC-institutionerne. Det er cirka 50.000 kroner mere per måned end traditionelle døgninstitutioner for den samme gruppe unge.

På institutionen er der voksne omkring den unge hele døgnet. De unge skal køres igennem forløbet hurtigt og intensivt og i stedet følges op ude i virkeligheden, fortæller Birthe Rosendal:

- Forskningen viser, at det ikke er godt for den unge at være for længe på institutionen, derfor sætter vi også ind ude i samfundet efterfølgende. Vi har teams, der følger den unges familie, den unges skolegang og den unges sociale liv, fortæller Birthe Rosendal.

I Aarhus er der ansat 26 medarbejdere til at være sammen med fire anbragte unge døgnet rundt. Institutionen er i gang med at udvide til otte pladser, for selvom indsatsen er dyr, er pengene ifølge direktør i Socialstyrelsen, Knud Aarup, givet godt ud:

- Det her er sidste mulighed for at bryde social arv. Hvis vi først opgiver dem i systemet, så er de jo hammer dyre. Det er dyrt i fængselspladser - og vi kan jo se, at det her virker i vores nabolande, så det kan sagtens betale sig at satse penge på.

De danske institutioner er endnu for nye til at kunne måle en effekt, men Socialstyrelsen venter en snarlig evaluering. Til efteråret kommer der et nyt, omfattende studie af effekten på institutionerne i Sverige.