Nyt fund giver kød en vigtig placering i evolutionen

For ca. 1,5 million år siden døde et to-årigt barn på den afrikanske savanne. I dag fortæller resterne af barnekraniet en vigtig historie om, hvornår vi mennesker begyndte at spise kød, og hvad det betød for vores udvikling.

Brødrene Adam og James Price steger pølser.

OH81 er det kedelige navn på en palæontologisk guldgrube - Olduvai Homonoid 81er resterne af et to-årigt barn, der for halvanden million år siden døde på den afrikanske savanne. Nu har analyser af resterne af barnets knogler vist, at det sandsynligvis døde af en mangelsygdom, som det udviklede, fordi det ikke spiste nok kød.

Der er en ivrig diskussion om, hvornår det tidlige menneske blev kødspiser og hvilken indflydelse det har haft på vores udvikling. Analyserne af det fundne barn er ny vigtig viden i debatten om, hvorvidt mennesket er designet til at spise kød.

- Det som det her fund sandsynligvis er et eksempel på, det er at kød har spillet en meget stor rolle for vores civilisation allerede for et par millioner år siden, siger Jørgen Madsen, biolog og ansat ved Statens Naturhistorisk Museum.

Kød skaber overskud

Det der skete, da mennesket begyndte at spise kød, var at der blev et overskud til at udvikle visse dele af menneskekroppen, blandt andet hjernen. Jørgen Madsen forklarer, at store dele af hjernen består af fedt, som er afhængig af kød for at vokse og udvikle sig.

- Noget tyder på at vores forfædre ikke var blevet til mennesker med store hjerner, hvis ikke de var begyndt at spise kød, siger Jørgen Madsen til P1morgen.

Men faktisk har forskere længe vidst, at mennesket begyndte at spise kød fra millioner af år siden, men indtil nu har man ikke kunne påvise, at kød spillede nogen særlig rolle for evolutionen.

Kødspisere er ikke klogere

Selvom kød i sin tid spillede en stor rolle i vores hjernes udvikling, så betyder det ikke, at kød betyder så meget for vores hjerners udvikling i dag. Jørn Madsen forklarer, at det morderne samfund har fundet på måder at kompensere for de mangler man kan få ved at udlade kød fra kosten, ved for eksempel kosttilskud og vitaminpiller.

Men om man er kødspiser eller ej, så mener Jørn Madsen, at det her føjer en vigtig ting til vores forståelse af evolutionen.

- Jeg tror, at man bliver nød til at acceptere, uanset hvad man føler for det, at kød altså er en del af vores forhistorie.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:507a4393860d9a2ac8cf2cd6