Nyt håb for patienter med kronisk hjernerystelser

Hver 10. dansker med hjernerystelse får varige mén. Mange må derfor sige farvel til studiet eller arbejdet. Men nu viser ny forskning, at der er hjælp at hente.

Nu har Center for Hjerneskade ved Københavns Universitet afprøvet et behandlingsprogram, der kan få mennesker med hjernerystelse tilbage til deres gamle liv. (© colourbox)

Kronisk hovedpine, synsforstyrrelser, svimmelhed og koncentrationsbesvær. Det er hverdagen for de 2.500 danskere, der hvert år får en hjernerystelse, som ikke bare lige forsvinder igen.

En stor del må stoppe med at arbejde eller studere i en kortere eller længere periode.

Men nu har Center for Hjerneskade afprøvet et behandlingsprogram, der kan få mennesker med hjernerystelse tilbage til deres gamle liv.

- De her personer passer ikke rigtig ind i nogle af de tilbud, vi har til folk med en normal hjerneskade. Derfor skal der et anderledes tilbud til, siger centerets direktør Frank Humle.

Kroppen skal i omdrejninger

Patienterne skal ved hjælp af fysioterapi, personlige samtaler med en neuropsykolog og gruppeterapi forsøge at få gang i både kroppen og deres normale liv igen.

Mange sover det meste af dagen. Har svært ved at tage bussen eller overskue almindelige hverdagsting - som for eksempel at handle. Og derfor er det vigtigt at få kroppen i gang, siger Frank Humle.

- Man skal netop bruge fysioterapi, fordi man skal kunne håndtere at tage bussen og transportere sig selv rundt. Så man kan få bedre grundform - og klare de indtryk, som hverdagen giver, siger han.

Han understreger, at det ikke er normal træning - men derimod en meget let træning.

- Det kan for eksempel være at lave squats eller cykle på en kondicykel. En kondicykel bevæger sig nemlig ikke, så man skal ikke forholde sig til alt muligt andet, der flytter sig, og gør dig svimmel.

Det hjælper at tale med andre

Ud over timerne i træningslokalet brugte deltagerne i programmet også hinanden til at dele frustrationer og erfaringer. De fleste ved nemlig ikke altid, at der findes andre med samme lidelse som dem.

Og det gør kun deres tilstand endnu værre, siger Frank Humle.

- Fordi man ikke kan måle, at der er noget galt med hjernen, så får mange at vide, at der ikke er noget galt med dem. Derfor bliver de lettede, når de opdager, at mange andre er i samme båd.

Et godt skridt på vejen

På Glostrup Hospital er ledende neuropsykolog Hysse Forchhammer glad for, at man nu har forsøgt at lave en behandling, og at fysioterapeuter og neuropsykologer er fælles om det.

- Ofte lider de her mennesker af mange forskellige symptomer. Derfor er det en god ide at samle en hold af eksperter, der kan hjælpe de her mennesker.

Men selvom behandlingen er et godt initiativ, så kan der stadig gøres rigtig meget for folk med kronisk hjernerystelse.

- Ud over fysioterapeuter, psykologer og læger, så vil det også være en rigtig god idé at koordinere med kommuner og pårørende. Jeg kan sagtens forestille mig, at sådan nogle centre rundt omkring i Danmark ville fungere, siger Hysse Forchhammer.