Nyt leverindgreb redder børn fra at dø

Der er godt nyt for børn, der lider af alvorlige leverlidelser. Rigshospitalet har fremover organer nok til at transplantere.

Rigshospitalet har udviklet en metode, hvor man splitter en lever fra en afdød donor i to dele, så to patienter nu vil kunne få gavn af leveren mod tidligere kunén. (Foto: Ulla Voigt © Type 1)

Der vil ikke længere være alvorligt syge danske børn, der dør, mens de står på venteliste til at få en ny lever.

Fremover vil der være tilstrækkelig med organer til at hjælpe alle børn, der har brug for en transplantation for at redde livet efter at være blevet ramt af akut leversvigt, skriver Berlingske Tidende.

Det er perspektivet, efter at Rigshospitalet nu udvider sit transplantationsprogram og går i gang med at udføre meget komplicerede og logistisk krævende indgreb, hvor man splitter en lever fra en afdød donor i to dele, så to patienter nu vil kunne få gavn af leveren mod tidligere kun én.

På den måde regner hospitalet med at kunne øge antallet af levertransplantationer, som har ligget på ca. 40 om året i en længere årrække, med i første omgang fem og på sigt ti transplantationer om året.