Nyt lovforslag fra skatteministeren: Spilkort skal dæmme op for ludomani

Skatteminister Benny Engelbrecht tvivler kraftigt på effekten af en tabsgrænse på 200.000 kroner for spillere og sætter sin lid til et nyt spilkort.

Skatteminister Benny Engelbrecht tror ikke på en øvre grænse for, hvor meget en spiller må tabe. I stedet vil han undersøge årsagerne til ludomani og formentlig foreslå et såkaldt spilkort. (© DR)

Danskere skal næppe regne med, at Folketinget indfører et loft på, hvor meget man må tabe på spil.

Skatteminister Benny Engelbrecht har i hvert fald ikke den store tiltro til den såkaldte tabsgrænse, som Danske Spil sløjfede for at følge med konkurrencen på spilområdet.

- Jeg tvivler på, at det giver mening. For man kan godt nå at blive meget fattig, hvis en beløbsgrænse for eksempel er på 200.000 kroner. Så er det måske vigtigere at se på, om man kan nå at skride ind, hvis en spillers adfærd er uhensigtsmæssig, siger Benny Engelbrecht.

Danske Spil: Intet valg

Reaktionen kommer efter, at det statsejede Danske Spil har fjernet en tabsgrænse på 200.000 kroner, som dæmmede op for, at spilafhængige personer tabte mere end det.

På samme måde har Danske Spil ændret holdning i forhold til spiltyper som poker og kasino, som selskabet for nogle år tilbage ikke ville røre ved, men som det i dag tilbyder.

Danske Spil mener ikke, at selskabet havde andet valg end at fjerne tabsgrænsen og ændre politik, fordi kunderne ellers bare skifter til en af de private spiludbydere.

Bestyrelsesformand Peter Gæmelke vil gerne have en ny grænse og andre begrænsende regler, men kun på den betingelse, at reglerne gælder for alle selskaberne på det danske marked.

Leder Michael Bay Jørsel fra Center for Ludomani er enige i, at markedsvilkårene skal være de samme for alle selskaber, men som et selskab "ejet af os alle sammen" er det vigtigt, at Danske Spil går forrest i forhold til at undgå spilafhængighed.

Tag førertrøjen på

I hans øjne lykkes Danske Spil lige nu med at fremstå som et selskab med en "høj, høj ansvarlighed", mens selskabet i virkeligheden er en købmandsforretning med en meget "aggressiv" form for marketing.

Og det overrasker centerlederen. Han henviser til en undersøgelse fra 2014, som viser, at 335.000 voksne danskere i varierende omfang har et problem med spil.

- Danske Spil kunne tage førertrøjen på og sige, at det her vil vi gerne arbejde for. Fordi tabsgrænsen, som er væk, er dybt uheldig; bonusordninger er dybt uheldige; og også 'direct mails' som Danske Spil blandt flere er med til at sende ud til personer, når de ikke har været ude på spilsiderne, er uheldig, siger Michael Bay Jørsen.

Spilkort er vejen frem

Ifølge skatteminister Benny Engelbrecht skal en undersøgelse slå fast, hvad der reelt hjælper mod ludomani. Og så vil ministeren samle partierne i Folketinget og til foråret fremsætte et nyt lovforslag - som formentlig kommer til at dreje sig om et såkaldt 'spilkort', hvor spillerens adfærd registreres.

- Hvis spilleren har en meget uhensigtsmæssig adfærd, så kan man gå ind og hjælpe vedkommende. Også inden man når op på de her mange hundredetusinder, siger Benny Engelbrecht.

Spilkortet vil ifølge ministeren også forbedre værnet mod matchfixing og hvidvaskning af penge.