Nyt lovforslag skal stoppe dem: Sådan ser den typiske vanvidsbilist ud

Den typiske vanvidsbilist er en ung mand, der søger spænding og skal prøve grænser af, viser undersøgelse.

Regeringen meldte tidligere på året ud, at de ville sætte ind mod vanvidskørsel efter flere alvorlige sager. Her er det på Langebro i København, hvor en politimand blev dræbt. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Efter flere kaotiske gaderæs og dødsulykker de seneste år, sætter justitsminister, Nick Hækkerup, nu foden ned og vil skærpe straffen for vanvidskørsel.

Regering har i dag fremlagt et lovforslag, hvor man forlænger straffen, hvis vanvidskørsel slår ihjel, kvæster eller på andre måder bringer andres liv i fare.

Men hvem er den typiske vandvidsbilist, der kan få den strengere dom at mærke?

Nye bag rattet

Undersøgelsen har dykket ned i 27 ulykker fra 2018, hvor risikovillig vanvidskørsel var med til at forklare, at ulykken skete.

Det helt store fællestræk, er, at i alle ulykker pånær én var føreren en mand, og over halvdelen af dem var unge mellem 18 og 24 år. De fleste af de resterende var i 30'erne.

Langt de fleste var altså unge mænd med lidt eller slet ingen erfaring bag rattet. En fjerdedel af førerne havde slet ikke kørekort til den bil eller motorcykel, de førte ved ulykken og størstedelen af førerne var desuden tidligere dømt for færdselsforseelser.

'Mærker ikke farten'

Den manglende erfaring bliver ikke bedre af, at de i to ud af tre tilfælde ikke sad i deres egen bil. For mange af vanvidsbilerne er typisk lånte eller leasede, og derfor var førerne ikke helt hjemme i dem.

Det oplever politiassistent Christian Berthelsen også, når de i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter dukker op ved ulykkestedet.

- Om det er bandemedlemmet eller familiefaren, har de det tilfælles, at de ofte sidder i en stor, potent bil, som kører rigtigt stærkt. Flere får stirret sig blind på farten og mærker ikke farten i deres store biler, mens andre bare blæser højt og flot på færdselsloven. De vil bare vise sig selv og andre i miljøet, at de har nogle kræfter, siger Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Hvorfor gør de det?

Og så melder spørgsmålet sig jo om, hvorfor de unge mænd kørte så uansvarligt?

Flere forklarede i undersøgelsen, at de kørte 'vildt og '...som et svin', fordi de opsøgte spænding, legede eller prøvede bilen og deres egne grænser af. Andre sagde, at de afreagerede, fordi de var følelsesmæssigt frustrerede, eller fordi der var en stor feststemning i bilen. Og en tredjedel af bilisterne var da også påvirket af alkohol eller stoffer, da det gik galt.

Det har stor betydning for, at deres dømmekraft var sat helt ud. Mange af dem havde en kæmpe tiltro til egne evner bag rattet og opfattede ikke situation som særlig farlig. En sagde for eksempel, at 'deres kørsel ikke udgjorde en risiko', selvom det endte i en stor ulykke.

Domme i sager med vanvidsbilisme

 • Dræbte tre med sin Porsche

 • I juni i år blev tre personer ramt og dræbt af en 26-årig spirituspåvirket mand. Han kørte 154 kilometer i timen på en strækning, hvor man må køre 80 kilometer i timen, mens han kiggede på speedometeret. Han bragede ind i en mindre bil, hvor to kvinder på 64 og 63 år og en 37-årig mand sad. Alle tre personer mistede livet.

 • Dom: 3 års fængsel og frakendt kørekort i 10 år.

 • Dømt for narkokørsel inden ulykke

 • Med en fart på mindst 115 km/t ramte en 22-årig mand fra Skive en 68-årig kvinde, da hun var ved at krydse en vej. Hastighedsgrænsen var 50 km/t. Det skete i januar 2018, og gerningsmanden flygtede fra stedet. Han havde flere års forseelse bag sig herunder narkokørsel, hensynsløs kørsel og vold. Han var på prøveløsladelse fra en dom for vold og afpresning.

 • Dom: 3 års fængsel, en bøde på 12.750 kroner og frakendt kørekortet i seks år og seks måneder.

 • Ægtepar kørt ihjel af seriesynder

 • Da lyset skifter til gult i et kryds speeder en 24-årige mand op i stedet for at bremse. Han kører 100 kilometer i timen igennem krydset, hvor han rammer en bil, der svinger til venstre.

 • Et ældre ægtepar mister livet den oktoberdag i 2015. Gerningsmanden havde mindst 20 færdselsforseelser bag sig og kørte med et betinget frakendt kørekort og to klip i kørekortet.

 • Dom: 1,5 års fængsel og en ubetinget frakendelse af kørekortet indtil 2022.

 • Dødskørsel gav under et år

 • Da en 18-årig kvinde i 2012 var ude at dele aviser ud på sin knallert blev hun ramt af en bil, da hun krydsede vejen. Føreren var en 24-årig mand, som ramte den unge kvinde med mindst 143 kilometer i timen, og retten mente, der var tale om særlig hensynsløs kørsel.

 • Dom: 10 måneders fængsel og frakendelse af kørekortet i tre år.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter