Fra i dag kan landets gymnasierektorer med mere end 90 procents sikkerhed forudsige, om en elev er på vej til at droppe ud.
Et nyt system kan tre måneder i forvejen se de tegn, som eleven måske ikke engang selv kan se.
Systemet bygger på principper, som er kendt - blandt andet fra reklamer på nettet.
- Ved at analysere data og sammenholde det med, hvad man kender, hvordan andre har opført sig, og hvad de har gjort, kan man forudsige med stor nøjagtighed, hvilke studerende, der vil falde ud af studiet, siger Stephen Alstrup, som er vismand og professor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet.
Data om 70.000 elever
Systemet indeholder data fra mere end 70.000 danske gymnasieelever.
Det ved for eksempel, hvor stor elevens klasse er, hvordan det ser ud med fravær, og hvad den gennemsnitlige indkomst er i området.
Omkring en femtedel af gymnasieeleverne dropper ud, og det er samspillet mellem de mange informationer, som gør, at systemet kan forudsige hvilke studerende, der er i farezonen - tre måneder før det sker.
- Rektor får en liste over de studerende, som med meget sandsynlighed vil holde op med deres studie, medmindre man griber aktivt ind overfor dem, siger Stephen Alstrup.
Modtages positivt af eleverne
Det er ikke kun rektorerne, der ser frem til det nye værktøj.
Hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning er man også positiv over endnu en anstrengelse for at holde de studerende på skolebænken.
Phillip Dimsits, som er formand for Danske Gymnasielevers Sammenslutning - kan godt se potentialet.
Han håber bare, at de sidste ti procent, som systemet ikke fanger, også huskes.
- Der er nogle sociale faktorer, som spiller ind i det, at unge dropper ud fra en uddannelse, som vi ikke altid vil kunne måle på, og det skal man bare sørge for at være opmærksom på, siger han.