Nyt opgør i København: Tre grunde til at bandekonflikterne opstår

Penge, personfnidder og et særligt æreskodeks er blandt årsagerne til, at konflikterne eskalerer.

En af de episoder, politiet har forbundet til den nuværende bandekonflikt, var et skyderi foran en McDonalds i Hundige. (Foto: © Kristian Djurhuus, Scanpix)

Skuddrab, eksplosioner og visitationszoner i flere dele af Storkøbenhavn. Det er lige nu nogle af konsekvenserne af uvenskabet mellem de to bander Brothas og NNV.

Rigspolitiet bekræftede i fredags over for DR Nyheder, at man nu betragter situationen som en bande-konflikt - og at man forbinder flere voldelige sammenstød over det sidste halve år med konflikten.

De to bander, konflikten kredser om, har tidligere været en del af samme gruppering, men er splittet op efter interne stridigheder.

Konflikten er kun en blandt flere, vi har set de seneste år. Men hvordan opstår og optrappes de her konflikter mellem banderne? Det har P3's nyhedspodcast, Den daglige dosis, undersøgt.

1

Penge

Kolde kontanter er en af de helt oplagte forklaringer på, at rivaliserende bander ryger i konflikt, forklarer DR's retsreporter, Louise Dalsgaard.

- Det handler om at sidde på de gode markeder. Både når vi taler narko, men også når vi taler afpresning, siger hun.

Under den sidste større bandekonflikt i 2017, hvor Loyal To Familia lå i krig med Brothas, nævnte Københavns Politi selv, at en af årsagerne til dén konflikt kunne være kampen om, hvor man kunne sælge hash.

2

Gammelt uvenskab

Men konflikterne kan ikke kun forklares med kampen om hashmarkedet. Også helt simple små-konflikter kan optrappe eller eskalere en konflikt – ofte fordi bandemedlemmerne tidligere har været venner på kryds og tværs.

- Venner bliver hurtigt fjender i bandemiljøet. Og uvenskaber kan hurtigt blusse op, hvis man for et eksempel skylder penge fra tidligere, hvis en har taget en andens kæreste, eller hvis man har sagt noget forkert. Det kan være meget simple ting, der kan starte konflikten, siger Louise Dalsgaard.

Derudover peger hun også på, at politiet sidste år anholdt en række medlemmer af banderne, som nu er begyndt at blive løsladt. Det kan også spille en rolle i den nuværende konflikt.

3

Et særligt æreskodeks

Desuden opererer banderne ud fra et specielt æreskodeks, der ofte også kan spille ind på konflikterne. Det betyder, at man føler sig nødsaget til at svare tilbage, hvis et medlem bliver truet eller angrebet af medlemmer fra en anden bande, siger Louise Dalsgaard

- Man taler meget om ’byttere’ i bandemiljøet. Så hvis der bliver skudt efter et medlem, eller familien til et medlem, så skal man bytte eller hævne det skyderi - og så er det, at vi ser den her voldelige eskalering af en konflikt.