Nyt politicenter skal sætte en hurtigere stopper for svindlerne på nettet

Centret har allerede modtaget 1.541 anmeldelser om it-relateret økonomisk kriminalitet.

Landsdækkende Center for IT-Relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK) åbner officielt tirsdag 8. januar. (© dr)

Det grå kontorlandskab virker stadig en smule tomt.

Væggene har endnu ikke fået billeder op, rundt omkring står der flyttekasser, og selvom skrivebordene står klar, bærer de præg af endnu ikke at være taget i brug.

Det bliver de dog snart, for om bare to dage åbner det nye Landsdækkende Center for IT-Relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK) under Rigspolitiet officielt.

Der bliver nok at tage fat på, for antallet af sager om bedrageri stiger.

Hvor politiet i 2008 modtog 4.372 anmeldelser om bedrageri, er det i 2018 kravlet op på 18.632 anmeldelser - der er dog tale om foreløbige tal for 2018, så det kan ændre sig.

Rigspolitiet har tidligere vurderet i rapporten National Strategisk Analyse 2017, at svindel i handler mellem privatpersoner tegner sig for 15 procent af det samlede antal anmeldelser om bedrageri.

- Jeg tror, det er en helt naturlig udvikling i vores samfund. Mere og mere finder sted på nettet, vi begår os mere på nettet. Vi køber alle vores ting på nettet, og vi sælger vores ting på nettet, og så ændrer kriminaliteten jo også form, forklarer vicepolitiinspektør Trine Møller, der er centerchef for LCIK.

Skal samle overblikket

Som en del af lanceringen af LCIK er der blevet oprettet et selvbetjeningssystem, så borgere eller virksomheder, der er blevet taget ved næsen, anmelder det direkte til LCIK i stedet for til deres lokale politikreds.

- Så ser vi på det og kigger på, hvem gerningsmanden er, hvilken viden vi har om ham, og hvor han bor. Når vi så har fundet ud af, hvor han bor, så samler vi de her sager, binder en stor rød sløjfe om dem og sender dem ud til politikredsen, der så laver den videre retsforfølgning, forklarer Trine Møller.

Tidligere har hver enkelt politikreds skullet stå for det indledende efterforskningsarbejde og efterfølgende sende sagen videre til den politikreds, hvor gerningsmanden bor.

[‎20-‎12-‎2018 11:01] Vicepolitiinspektør og centerchef for Landsdækkende Center for IT-Relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK), Trine Møller. (© dr)

Det har givet grobund for en del dobbeltarbejde, som LCIK nu skal være med til at fjerne.

- Vi kommer til at være hurtigt ude i forhold til at få identificeret gerningsmanden og få sagspakken ud til kredsene, så vi kan få stoppet ham, når han har lavet 10 forhold. Det er også rigtig meget, men vi har jo set nogen. der har lavet rigtigt mange forhold, siger Trine Møller

Privat handel fylder i sagspakken

LCIK har ansat 65 medarbejdere og slår officielt dørene op på tirsdag, men startede så småt op allerede i begyndelsen af december.

I løbet af den første måned har centret fået 1.541 antal sager, og her tegner svindel i samhandel mellem privatpersoner sig for omkring halvdelen af sagerne.

- Lige nu ser det ud til, at det er samhandel, vi får mest ind af. Altså folk, der køber noget på nettet på forskellige samhandelsites og bliver snydt på den ene eller på den anden måde, fortæller Trine Møller.

Skal arbejde med forebyggelse

Foruden at gøre indsatsen over for svindlerne hurtigere og mere overskuelig, vil LCIK også komme til at arbejde med forebyggelse.

For når samtlige sager skal ind at vende i centret, bliver det muligt at få øje på de nye tendenser inden for it-relateret økonomiske kriminalitet langt hurtigere.

- Så vil vi hurtigere kunne gå ud og advisere både borgere og virksomheder og dermed også lukke hullerne hurtigere, forklarer Trine Møller.

Hun vil dog ikke garantere, at der kommer en markant nedgang i antallet af anmeldelser, selvom det bliver muligt at sætte hurtigere ind.

- Kriminaliteten ændrer sig hele tiden, og der vil komme nye ting. Men forhåbentlig vil man se, at der er flere, der bliver straffet, og at vi hurtigere får lukket nogle huller.

Se mere om den it-relaterede økonomiske svindel i 21Søndag i aften.

Rettet tirsdag d. 8. januar klokken 7.10: Tallene i faktaboksen er blevet rettet, da der viste sig at være en fejl i de oprindelige tal fra Rigspolitiet.