Nyt projekt: Kvinder får målt skamlæberne

Det er aldrig blevet videnskabeligt undersøgt, hvordan normale skamlæber ser ud, men det skal en undersøgelse fra Region Syddanmark nu lave om på.

Det er aldrig blevet videnskabeligt undersøgt, hvordan normale skamlæber ser ud, men det skal en undersøgelse fra Region Syddanmark nu lave om på. Overlæge Annemette Lykkebo fra Gynækologisk Afdeling på Kolding Sygehus fortæller, at flere og flere ønsker at få opereret deres skamlæber. (Foto: Lars Hjort- DR Syd)

Et nyt projekt skal kortlægge, hvordan det gennemsnitlige kvindelige underliv ser ud.

Det er aldrig før blevet videnskabeligt undersøgt - og derfor kan gynækologiske patienter fra Region Syddanmark nu komme ud for at blive spurgt, om de vil måles forneden.

- I løbet af de seneste 15 år, har vi oplevet, at antallet af kvinder, der ønsker at få opereret deres skamlæber, er øget væsentligt. Derfor laver vi det her projekt, hvor vi måler kvinders skamlæber. Ambitionen er at klarlægge, hvad der er det normale, siger overlæge Annemette Lykkebo fra Gynækologisk Afdeling på Kolding Sygehus, der står bag undersøgelsen.

Målet er at måle 1000 kvinder, og de første 100 er allerede blevet målt.

Mange føler sig unormaleFlere hundrede kvinder tager årligt kontakt til lægen, fordi de tror, de ikke har normale kønsorganer, og gerne vil have dem opereret.

Lena fra Wamdrup er en af dem. Da hun var 19 år gammel, kontaktede hun sin læge, med henblik på senere at få foretaget en operation.

Jeg troede jeg var anderledes fra alle de andre på min alder. Jeg troede, det var unormalt, sådan som jeg så ud, siger hun.

Aflyste planer om operation

Lena aflyste planerne om at blive opereret, efter at hun så en tv-udsendelse på DR2, som blandt andet viste, hvor forskelligt kvinders kønsorganer kan se ud. Hun glæder sig over, at kønslæberne nu bliver målt hos så mange kvinder, at der kan laves statistik på området.

Og det ville hun også gerne selv have kendt, da hun stod i situationen.

- Hvis jeg havde fået at vide fra starten af, at jeg lå indenfor normalen, ville det have hjulpet mig. Helt sikkert, siger Lena.

Flere bliver opereret

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at antallet af operationer, hvor kvinder får opereret deres kønslæber mindre på offentlige sygehuse, er steget fra 87 om året i 1996 til 247 sidste år.

Antallet toppede med 273 operationer i 2009.

Ifølge sundhedsstyrelsens regler er det kun tilladt at få opereret kønslæberne mindre, hvis de er til fysisk gene.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk