Nyt slankemiddel kommer til Danmark – men lægerne er skeptiske

900.000 danskere er i målgruppen for nyt slankemiddel, men vi skal ikke medicinere os ud af overvægt, siger læger.

Et nyt slankemiddel fra Novo Nordisk til personer med et BMI over 30 kommer på det danske marked i denne uge. (Foto: © Illustration: Morten Fogde Christensen)

Artiklen er 12/1 2022 opdateret med oplysningen om, at professor Philip Krag Knop årligt modtager 250.000 kr. fra Novo Nordisk.

Novo Nordisk kalder det en helt ny og revolutionerende måde at behandle svært overvægtige personer på.

De praktiserende læger kalder det en bekymrende tendens, fordi det vil gøre overvægt til en sygdom, der skal behandles resten af livet.

Faktum er, at fra i dag lancerer Novo Nordisk det receptpligtige medicin Wegovy i Danmark.

Medicinen er godkendt til behandling af svær overvægt - et BMI over 30 - og hæmmer appetitten så meget, at overvægtige i gennemsnit taber 17 pct. af kropsvægten på et år, viser studier.

Troels Munk Jensen, medicinsk direktør i Novo Nordisk, tøver ikke med at kalde slankemidlet for revolutionerende.

- Med 900.000 danskere, der lider af svær overvægt, er vi en del af en global epidemi. Det er ikke bare et problem for den enkelte, men for hele samfundet. Derfor er der et kæmpe potentiale i dette lægemiddel, der både vil gavne den enkelte og samfundet.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der 34.000 ekstra indlæggelser og 630 flere dødsfald om året blandt personer med svær overvægt. Desuden er der udgifter på knap to mia. kr. om året til behandling af personer med svær overvægt og tabt produktion på cirka ti mia. kr. om året.

På markedet i USA siden 2021

Wegovy har været på markedet i USA siden juni 2021, og alene det sidste halvår af 2021 udgjorde salget af Wegovy i USA med 4,9 mia. pludselig over halvdelen af selskabets salg af slankemidler i hele verden, ifølge Novo Nordisk.

Danmark bliver dermed det andet land i verden, der får adgang til slankemedicinen fra Novo Nordisk.

Også den amerikanske medicinalvirksomhed Eli Lilly er på vej med et lignende præparat, der i studier har vist, at svært overvægtige med samme princip i form af en pen hver uge kan tabe cirka 22 pct. af deres kropsvægt på 1,5 år.

Slankemedicinen fra Eli Lilly er endnu ikke godkendt i hverken USA eller EU.

Begge præparater er rettet mod gruppen af svært overvægtige i Danmark og resten af verden, og som ifølge WHO nærmer sig epideminiveau i Europa.

Det er de praktiserende læger, der skal udskrive medicinen, men Bolette Friderichsen, praktiserende læge i Hobro og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, advarer imod, at mange hundredetusinde danskere nu bliver patienter og skal medicinere sig resten af livet.

- Du kan sagtens være overvægtig og sund, og du kan sagtens være normalvægtig og usund. Derfor frygter jeg, at vi gør fedme til en sygdom, fordi der nu er et præparat. Vi indsnævrer grænserne for, hvad der er normalt. Og det er vigtigt for mig at sige, at vi nu ikke har fået et quick fix mod overvægt.

Hun kalder også udviklingen af medicinen for god, fordi den reelt vil gøre en forskel for en lille gruppe patienter, der skal tabe sig i forbindelse med eksempelvis en operation.

- Men jeg vil hellere snakke om sundhed end om overvægt. Mange forbinder overvægt med, at man ikke kan lykkes i livet, fordi man ikke kan passe en kjole eller få ønskejobbet. Det vil jeg gerne udfordre.

Slankemedicin resten af livet

Filip Krag Knop er professor, overlæge og forskningsleder på Center for Klinisk Metabolisk Forskning. Han modtager desuden årligt 250.000 kr. fra Novo Nordisk, et honorar han bl.a. får for at forske og agere konsulent for virksomheden. Han kalder udviklingen af det nye slankemiddel et paradigmeskift, hvad angår medicinsk behandling af svær overvægt.

- Vi har aldrig set så effektivt middel til at behandle svær overvægt. Det er cirka dobbelt så meget som de nuværende medicinske overvægtbehandlinger og nærmer sig, hvad effekten er på en fedmeoperation.

Men Wegovy er kendetegnet ved at virke, når det bliver taget - og omvendt tager man det hele på igen, hvis man stopper behandlingen.

Ifølge Filip Krag Knop vil de færreste mennesker synes om at være på medicin resten af livet.

- Vi skal passe på med at udnævne forskellige tilstande som en sygdom, fordi så legitimerer man også, at der er et behandlingskrav med eksempelvis medicin.

Også Morten Zacho, forsker i vægttab ved Syddansk Universitet, er skeptisk over, at slankemedicinen i princippet skal tages resten af livet.

- Min største bekymring er den livslange behandling. Studierne peger på, at vægten vender tilbage, når du stopper med at tage det, så derfor kan det blive en kontrakt med djævelen.

Hos Novo Nordisk erkender Troels Munk Jensen, medicinsk direktør, at hvis man stopper med at tage medicinen, kommer sulten tilbage, og vægten vil igen stige.

- Men vi ser svær overvægt som en kronisk sygdom, som bør sidestilles med andre kroniske sygdomme som astma, diabetes og kol. Derfor kræver det livslang behandling.

Selv om svær overvægt af både WHO og de amerikanske myndigheder er betegnet som en sygdom, er det anderledes i Danmark. Ifølge Sundhedsstyrelsen er svær overvægt ikke en sygdom, og det er der ingen planer om at ændre, oplyser chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Tatjana Hejgaard.

- Vi holder fast i at se overvægt og svær overvægt som en risikofaktor for udvikling af en række sygdomme og ikke en sygdom i sig selv.

Alligevel er Troels Munk Jensen ikke bange for, at Novo Nordisk skubber svært overvægtige ind i en medicinsk behandling, som de ikke har brug for.

- Det er et receptpligtigt lægemiddel, så dialogen foregår mellem den enkelte patient og lægen, som skal vurdere, om der er et behov.