Nyt studie: Krydsvaccinerede er lige så godt beskyttet som dem, der har fået to stik med Pfizer-vaccinen

En krydsvaccination med AstraZeneca beskytter lige så godt som to stik med Pfizer- eller Moderna-vaccinen.

SSI regner ikke med, at dagens resultater kommer til at ændre vaccinationsprogrammet.

Gin og tonic. Sokker og sandaler. Ananas og pizza. Nu kan også AstraZeneca og Pfizer skrive sig på listen af kombinationer, der bare fungerer.

Et studie, som Statens Serum Institut (SSI) har udgivet i dag, viser, at et første stik med vaccinen fra AstraZeneca kombineret med en anden dosis fra enten Pfizer eller Moderna reducerer risikoen for, at overarmens ejermand smittes med coronavirus med 88 procent.

Ifølge SSI er det sammenligneligt med to doser af Pfizer-vaccinen, som tidligere har vist sig at reducere risikoen for Covid-19 med 90 procent.

- Vi kan bruge det til at betrygge sundhedsarbejdere med, at de har været lige så godt beskyttet, som hvis de havde fået Pfizer eller Moderna, siger Tyra Grove Krause, som er konstitueret faglig direktør i SSI til DR Nyheder.

Hun taler om de cirka 150.000 personer - især ansatte i sundhedssektoren - som nåede at få et stik med AstraZeneca-vaccinen, inden den blev fjernet fra det officielle vaccinationsprogram, og efter en del usikkerhed blev tilbudt at supplere med en dosis fra Pfizer eller Moderna.

Én af dem var 21-årige Malte Weber Pedersen.

- Det er meget dejligt at vide, at man er lige så godt stillet. Også i forhold til, hvor meget jeg har været igennem for at få stikkene, siger han med henvisning til den tid, hvor han med en skrottet AstraZeneca-vaccine i armen ikke vidste, hvad næste stik skulle indeholde.

Malte Weber Pedersen arbejder i køkkenet på Egmont Højskolen, hvor mange af eleverne er udsatte på grund af handicap. Derfor fik han AstraZeneca-vaccinen sammen med resten af højskolen.

- Det var en meget turbulent tid, hvor vi ikke vidste, hvordan vi skulle forholde os. Så fik jeg Pfizer, og nu er det bare rart at vide, at den så også virker, tilføjer han.

Krydsvaccinationen gælder ikke i alle lande

Hvis ikke det var for emballagen kan lægmand formentligt ikke skelne mellem et pipetteglas med AstraZeneca eller Pfizer-vaccinen.

Men I nogle lande betyder det meget, om den klare indsprøjtning indeholdte samme type vaccine begge gange, en indrejsende er blevet vaccineret.

I blandt andet Thailand accepteres man ikke som færdigvaccineret med ét skud AstraZeneca og ét skud Pfizer eller Moderna.

Malte Weber Pedersen er på vej på sabbatårsrejse og håber, at dagens resultater kan få en indflydelse i udlandet.

- Jeg er bekymret for, at jeg ikke kan rejse på min krydsvaccination. Men jeg håber, at den her nye forskning kan gøre, at nogle lande vil ændre deres regler, siger han.

Sidste uge meldte Sundhedsministeriet ud, at de krydsvaccinerede ville få tilbudt et tredje stik og på den måde også være registreret som færdigvaccinerede i udlandet. Dagen efter trak de udmeldingen tilbage.

Med dagens resultater kan SSI konkludere, at der i hvert fald ikke ser ud til at være en sundhedsfaglig grund til at give de krydsvaccinerede et tredje stik, men:

- Derfor kan der jo godt være logistiske hensyn for de her personer, hvis krydsvaccination ikke er godkendt i andre lande. Det er i hvert fald ikke skadeligt at få en ekstra vaccine, siger Tyra Grove Krause og tilføjer, at man ikke umiddelbart vil ændre i vaccinationsprogrammet på baggrund af den nye viden.

Tyra Grove Krause forklarer i videoen herunder, at Delta-varianten ikke var i omløb, da vaccinestudiet blev lavet. Men det burde ikke gøre en forskel.

Facebook
Twitter