Nyt studie: Panodil hjælper ikke mod rygsmerter

Panodil har ikke den virkning mod rygsmerter, som er antaget verden rundt, viser studium.

En australsk undersøgelse viser nu, at Panodil ikke hjælpe mod rygsmerter.

Når ryggen gør ondt, ryger der ofte en Panodil eller to ned. Men det smertestillende stof paracetamol - som findes i Panodil og Pamol - har ikke nogen væsentlig effekt på smerter i den nedre af ryggen. Det viser en ny australsk undersøgelse.

Det er et meget interessant resultat, siger professor i rygsygdomme og overlæge ved Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Glostrup Hospital, Tom Bendix.

Han påpeger, at med et studium af denne art med så mange forsøgspersoner og dygtige forskere i ryggen, er der ingen grund til at være bange for, at det er en fuser.

Kom sig hurtigere uden medicin

1.652 personer med akutte rygsmerter har deltaget i undersøgelsen, som viste, at Panodil ikke havde bedre effekt end placebo-piller.

Faktisk kom forsøgspersonerne, der fik piller uden et smertestillende virkemiddel, sig en dag hurtigere sammenlignet med dem, der fik rigtig medicin.

Tom Bendix understreger vigtigheden af, at få folk til at forstå deres smerter bedre, så de kan leve bedst muligt trods ondt i ryggen.

Hver tredje har ondt i ryggen

- Vi skal være tilbageholdende med overhovedet at bruge de fleste traditionelle behandlinger. Rygsmerter er noget, der bølger op og ned, og det kan vi for det meste ikke gøre ret meget ved, siger han.

Det australske forsøg er offentliggjort i det anerkendte lægetidsskrift The Lancet.

Ifølge WHO er rygsmerter Danmarks tungeste sygdomsbyrde. Hver tredje dansker har jævnligt ondt i ryggen og 80 procent vil på et tidspunkt opleve rygsmerter. Det koster årligt samfundet 7,3 milliarder alene i sygefravær, ifølge Statens Institut for Folkesundhed.

/ritzau/