Nyt supersygehus i Odense bliver to år forsinket - og 985 millioner kroner dyrere

Region Syddanmark har vedtaget en ny tidsplan for supersygehuset. Totalentreprenør godtgøres med 525 millioner.

Region Syddanmark skal ud at låne en lille milliard til byggeriet af Nyt OUH, der skulle have stået klar i 2022.

Nu kommer der til at stå efteråret 2027 i kalenderen, før den første patient rykker ind på det, der bliver Danmarks største nybyggede supersygehus.

Det står klart, efter at regionsrådet i Region Syddanmark i dag har vedtaget en tillægsaftale og en ny tidsplan for Nyt OUH.

Aftalen er resultatet af lange forhandlinger mellem regionen og den italienske totalentreprenør, som bygger supersygehuset, og som ifølge den seneste aftale skulle have afleveret nøglerne til byggeriet i år.

Påtager sig skyld

Aftalen betyder, at totalentreprenøren løbende begynder at aflevere byggeriet i 2026 og videre ind i 2027 – altså godt to års forsinkelse.

Mangel på hænder har været et gennemgående problem på byggeriet af Nyt OUH, som skal afløse det eksisterende universitetshospital i Odense. (Foto: © Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix)

Den betyder også, at 985 millioner kroner skal bruges i flere spor:

Sammenlagt 525 millioner går til totalentreprenøren og er fordelt således:

225 millioner bliver givet i godtgørelse, fordi Region Syddanmark påtager sig en del af skylden for forsinkelsen. Regionen anerkender at have andel i sammenlagt fem måneders forsinkelse, fordi den dels har bedt om at få lavet noget ekstraarbejde, dels har været for træg med at give bygherre-tilbagemeldinger.

Totalentreprenøren får desuden 300 millioner, fordi der i projektets lange fase er lavet mange ændringer og ekstraarbejder på sygehuset. F.eks. er der lavet nye rørføringer efter coronakrisen, og der er også lavet ændringer i nogle af hospitalets laboratorier.

70 medarbejdere

Udover penge til entreprenøren, skal der bruges 210 millioner på ekstraregninger, der kommer i kølvandet på forsinkelsen.

Størstedelen kommer til at gå med at betale løn til de cirka 70 medarbejdere, som sidder i projektorganisationen for Nyt OUH, og som nu skal sidde der et par år længere. Der skal også bruges penge til omkostninger til at forlænge licens-aftaler, der allerede er indgået og nu skal forlænges.

Sidst, men ikke mindst, har Region Syddanmark brug for at få polstret Nyt OUHs reservetank, så der er penge at trække af, hvis der opstår uforudsete ting. Reserve-beholdningen er i dag på 402 millioner, men den skal hæves med 50 millioner, og så skal der laves en ekstraordinær reserve på 200 millioner kroner.

Alt i alt løber regnestykket op i 985 millioner.

Dagbøder løber

Ude af regnestykket er de 377 millioner kroner, som regionen siden december 2023 har givet totalentreprenøren i dagbod for ikke at have levet op til sine forpligtelser. Regionen har endnu ikke opkrævet en krone i dagbod, men dagbodskravet består.

Nyt OUH er et kvalitetsfondprojekt, som staten medfinansierer med 60 procent, og regionen skal bede Indenrigs- og Sundhedsministeriet om lov til at udvide budgettet og låne pengene.