Nyt udspil skærer ned i Fødevarekontrol

Fødevareminister Henrik Høegh lægger op til næsten at halvere Fødevarekontrollens budget. Det viser udspil, som TV Avisen har kigget i.

I dag får kontrollen knap 54 millioner kroner om året af staten. Den bevilling skal fra 2012 ned på knap 21 millioner kroner. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Der bliver længere mellem de faste rutinekontroller hos blandt andet dagligvarebutikker, bagere og restauranter.

Til gengæld skal der bruges lidt flere penge på kontrolkampagner. Det fremgår af fødevareminister Henrik Høeghs udspil til kommende fødevareforlig, som tidligere på denne uge blev præsenteret for folketingets fødevareordførere. Men samlet set beskæres fødevarekontrollen kraftigt.

I dag får kontrollen knap 54 millioner kroner om året af staten. Den bevilling skal fra 2012 ned på knap 21 millioner kroner. Men samtidig skal virksomhederne som noget nyt betale gebyrer for kontrolbesøg, så der vil være 33 millioner kroner til at føre den ud i livet.

Mangler penge

- Intentionerne er gode, men beløbet, der skal bruges, skal vi i hvert fald have diskuteret, siger Dansk Folkepartis fødevareordfører René Christensen.

DR-programmet Kontant har afsløret adskillige tilfælde af kød svindel, blandt andet snyd med fedtprocent og datomærkning, og at lammekød og svinekød blev blandet.

Både Socialdemokraterne og SF, der er med i det nuværende fødevareforlig, er bekymrede for, at de lavere bevillinger kan resultere i flere skandalesager:

- Og folk kan blive syge, udgifterne kan blive væltet over på sundhedsvæsenet. Derfor er det et tosset sted at spare, siger Socialdemokraternes fødevareordfører Bjarne Laustsen. Han er enig i, at der skal være flere kampagner, men vil ikke forringe rutinekontrollen, som han sammenligner med faste fartkontroller:

Fødevareministeren vil ikke kommetere

- Hvis politiet ikke er der, begynder folk at køre stærkt igen. Og derfor er det vigtigt, at vi har en fødevarekontrol, der også kommer og tjekker.

Dansk Folkepartis René Christensen mener derimod godt, man kan skære lidt i den faste rutinekontrol:

- Der er nogle kæder og enkelte detailbutikker, som faktisk snyder kontrollen. Og derfor skal vi ændre kontrollen, så vi kan komme ud og blive mere detaljerede, siger han.

Fødevareminister Henrik Høegh ønsker ikke at kommentere regeringens udspil til et kommende fødevareforlig, mens forhandlingerne står på. Men Henrik Høegh skriver i en mail til Tv Avisen, at der er tale om et første udspil, hvor der skal være plads til, at partierne ved forhandlingsbordet kan få indføjet deres prioriteringer i forhold den fremtidige fødevarekontrol.

Facebook
Twitter