Nyt vaccinetilbud mod abekopper vækker lettelse: 'Det er det, vi har bedt om'

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde vaccine mod abekopper til mænd, der har sex med mænd, og som har flere skiftende partnere.

Hos LGBT+Danmark er man indforstået med, at Sundhedsstyrelsen ikke kunne nå at få folk fuldt vaccineret mod abekopper inden Copenhagen Pride, som begynder i weekenden. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

- Det er vi jo glade for.

Sådan lyder det fra Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef hos LGBT+Danmark, efter Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at man nu vil tilbyde en vaccine mod abekopper til mænd, der har sex med mænd, og som har flere og skiftende partnere.

- Det er det, vi har bedt om, så vi kan kun være tilfredse med, at de kommer ud med en vaccinationsstrategi, som svarer til det behov, vi oplever.

- At blive vaccineret tilsidesætter ikke de generelle retningslinjer, der er kommet, men det vil give en større grad af tryghed, siger Susanne Branner Jespersen.

Det er kun en uge siden, at foreningen for lesbiske, bøsser, biseksuelle, transpersoner og andre opfordrede Sundhedsstyrelsen til at tilbyde en vaccine mod abekopper til mænd, der har sex med mænd.

Og det tilbud er altså kommet nu. Vaccinen mod abekopper, som tilbydes den udsatte gruppe, kommer i to stik, som gives med mindst 28 dages mellemrum.

Tidligere i dag gik Sundhedsstyrelsen ud med tilbud om vaccine mod abekopper. Det fortæller vicedirektør i styrelsen Helene Probst her:

Formentlig kan man begynde at vaccinere i slutningen af ugen

Indtil nu er vaccinen mod abekopper kun blevet tilbudt personer, som har været i nær kontakt med en smittet. Men efter stigende smitte og det faktum, at man har fået en abekoppevaccine godkendt den 22. juli, har Sundhedsstyrelsen nu revurderet sin vaccinationsstrategi, så folk i særlig risiko for smitte kan få den tilbudt.

- Det er primært mænd, der har sex med mænd, og som har flere og skiftende partnere, som er i den helt særlige risiko for smitte. Det kan vi se på data fra Europa, men også i vores egne data, siger Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

- Så vi vil rigtig gerne sørge for at beskytte dem, sørge for at de ikke bliver syge af abekopper. Og så håber vi også på, at det kan lægge en generel dæmper på smitten i Danmark.

Helene Probst regner med, at man allerede kan begynde at vaccinere i slutningen af den her uge.

Det er jo ikke sådan, at I har et register over mænd, der har sex med mænd. Hvordan kommer indkaldelsen til at foregå?

- En del af gruppen vil være i forebyggende HIV-behandling. Der kan også være nogle, som er i behandling for HIV. Så en del af gruppen kender vi, og de har god kontakt til de infektionsmedicinske afdelinger.

Hvorfor er det den her gruppe, der er fokus for jeres vaccination?

- Det er sådan set en sygdom, der kan smitte os alle uanset køn og seksualitet. Men det, vi ser, er, at smitten er introduceret i et netværk af mænd, der har sex med mænd, og det er derfor, de er i den helt særlige risiko for at blive smittet. Det er derfor, vi sætter ind for den målgruppe.

Udover tilbuddet om vaccine er der i strategien også et budskab om, at man husker at reagere og tager kontakt til en læge, hvis man oplever symptomer på abekopper.

Vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Man kan altid være bagklog

Selvom LGBT+Danmark mener, at Sundhedsstyrelsen godt kunne "have været ude en uge eller to før" med vaccinen, er man bare tilfreds med, at den nu bliver tilbudt.

- Man kunne altid være bagklog og sige, at den skulle være kommet for to uger siden, men ting tager nogle gange tid, siger Susanne Branner Jespersen.

Hun er også indforstået med, at det ikke ville være muligt at få folk fuldt vaccineret mod abekopper inden Copenhagen Pride, som begynder i weekenden.

Ifølge de seneste tal fra Statens Serum Institut har 126 personer i Danmark været smittet med abekopper siden det første tilfælde i Danmark den 23. maj.

Her til middag er der også landet en ny risikovurdering fra Statens Serum Institut, som slår fast, at der for alle grupper med mange seksualpartnere er høj til meget høj risiko for smitte med abekopper.