Nytår med dronning men uden torsk

Nytår hjemme med familie eller venner. Dronningens nytårstale i tv, godt med våde varer på bordet men absolut ingen torsk. Sådan lyder menuen ifølge en undersøgelse af danskernes nytårsvaner.

(Foto: quentinh © Stock.xchng)

En nytårsfest hjemme sammen med familie eller venner. Godt med øl, vin og champagne på bordet, absolut ingen nytårstorsk, men helt klart Dronningens Nytårstale og så på hovedet i seng ved to-tre-tiden om natten.

Sådan lyder nytårsmenuen for langt de fleste danskere ifølge en undersøgelse af vore nytårsvaner, som Capacent Epinion har lavet for DR Nyheder.

Populær dronning

Aftenen skal starte med dronningens nytårstale kl. 18. Ni ud af ti regner med at lytte med, når majestæten fra Amalienborg kommer med hilsener, vise ord og et "Gud bevare Danmark".

Hvad menuen består af vides ikke - men den meget omtalte nytårstorsk er der overhovedet ikke tradition for. Kun en procent skal med sikkerhed have torsk på bordet. Kun hver femte får det en gang imellem.

Mindre fyrværkeri

Hvad der er tradition for er et bord fyldt med våde varer. Halvdelen af kvinderne nøjes med en til fem genstande, mens flertallet af mændene regner med at drikke mellem seks og 14 genstande. Ikke overraskende er det de unge, som har planer om at indtage flest genstande nytårsaften og nat.

Kl. 24 vil himmelen lyse op - men dog lidt mindre end for fem år siden, for danskerne har skruet lidt ned for fyrværkeriet og regner med at sende færre raketter i vejret, viser undersøgelsen.

Allerede inden rådhusklokkerne ringer, vil den første procent dog allerede være i seng. Men langt de fleste forlader festen mellem midnat og kl. 04. Enkelte sejlivede holder ud og fester igennem til den lyse morgen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk