Nyuddannede mejerister tjener topløn: ’Folk tror kun, det handler om ost’

Når mejerister som Sine Backe Laursen er færdiguddannede, tjener de næstmest af alle nyuddannede. Tjek din egen uddannelse her.

Sine Backe Laursen iført mejeristhat, efter hun bestod sin svendeprøve for en uge siden. Grafik: Signe Heiredal og Foto: Privatfoto

- Folk har mange fordomme, og det første mange siger, når de hører, at man er ved at uddanne sig til mejerist, er: 'Ad, så skal du arbejde med ost'. Men uddannelsen er meget mere end det.

For en uge siden bestod Sine Backe Laursen sin svendeprøve som mejerist, og hun er nu ved at færdiggøre sin tid som lærling på Holstebro Mejeri.

Når lærlingetiden er slut, er der rigtig gode muligheder for at finde et job. Nyuddannede mejerister har nemlig blot en ledighed på fem procent.

Samtidig ligger de med helt i toppen, når det kommer til løn. Med en månedlig medianindkomst på 44.850 kroner inkl. pension og tillæg, tjener mejerister den næsthøjeste løn af alle nyuddannede.

Det viser nye tal fra hjemmesiden Uddannelseszoom, som Uddannelses- og Forskningsministeriet står bag.

Den lave ledighed spillede en stor rolle, da den 45-årige tidligere butikschef Sine Backe Laursen for tre år siden besluttede at uddanne sig til mejerist. Hun vidste også godt, at lønnen var god. Men ikke hvor god.

- Allerede i den tid jeg har været i lære, har jeg tjent mere, end jeg gjorde, da jeg var butikschef, fortæller hun.

Gå på opdagelse i søgeboksen herunder og find tallene for din egen uddannelse eller andre uddannelser, der interesserer dig.

Fra smørkanon til enzymer

På mejeriet i Holstebro betjener Sine Backe Laursen lige nu en smørkanon.

- Det er sådan én, hvor vi får fløde ind i den ene ende og smør ud i den anden. Min opgave er at kontrollere processerne og sikre, at der kommer den rette mængde af de forskellige ingredienser, forklarer hun.

Netop evnen til at kontrollere processer kombineret med viden om kemi, mikrobiologi og hygiejne gør mejeristerne eftertragtede mange steder - også uden for mejerierne. Det gælder for eksempel andre fødevarevirksomheder, samt medicinal- og biovidenskabelige virksomheder.

Og fra det nye år er det også håbet, at Sine Backe Laursen skifter smørkanonen ud med et job ved virksomheden Chr. Hansen i Avedøre.

Den endelige aftale mangler stadig at falde helt på plads, men her vil hun i stedet skulle fremstille enzymer og mælkesyrebakterier, og det er i virkeligheden den vej, hun gerne vil gå karrieremæssigt:

- Jeg er glad for mikrobiologi og kemi, og det er der mere af, når man arbejder med enzymer og mælkesyrebakterier. Allerhelst vil jeg arbejde i medicinalindustrien, det kunne være rigtig spændende, siger Sine Backe Laursen.

Adspurgt om, hvilket råd hun vil give til én, der overvejer at tage uddannelsen til mejerist, vender hun tilbage til fordommene.

- Hvis man overvejer det, så skal man ikke overveje det mere – så skal man bare gøre det. Det er et rigtig overset fag, og det er synd. Netop også fordi, det kvalificerer til så mange jobs. Der er mange andre muligheder end at lave ost, slår hun fast.

Opdateret kl. 13.03: Rubrik, underrubrik og indledning er blevet præciseret, så det fremgår klart, at Sine Backe Laursen fortsat er i gang med at færdiggøre sin lærlingetid og derfor endnu ikke får løn som en færdiguddannet mejerist.