Nyuddannet sygeplejerske tvinges på covid-afdeling: Ved ikke, hvordan jeg giver ilt

Sygeplejersker føler sig ikke rustet til at passe coronasyge patienter, men de skal ifølge ledelsen.

Her er det sygeplejersker på afdelingen for Covid-19 patienter på intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital, som hører under region Hovedstaden, der er hårdt presset af corona-indlæggelser i disse dage. (arkivfoto) (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

I sidste uge havde den nyuddannede sygeplejerske Nicoline Sjøberg første arbejdsdag på Rigshospitalet i København.

Blot tre dage senere fik hun besked på, at hun nu skal indgå i hospitalets hårdt pressede corona-beredskab.

Det er en tvungen opgave udstukket oppefra, men det er ikke en opgave, hun på nogen måde føler rustet til, fortæller hun til DR Nyheder.

- Jeg vil rigtig gerne hjælpe, men jeg har ikke kompetencerne. Jeg kan ikke behandle folk med ilt, hvis jeg ikke ved, hvordan iltapperatet virker. Jeg ved ikke, hvor medicinskabet er, og jeg er ikke sikker på, jeg kan dosere medicinen korrekt.

- Jeg ved faktisk ikke engang, hvordan jeg tager de her værnemidler på, som beskytter mig mod at blive syg, tilføjer hun.

Den nyuddannede sygeplejerske Nicoline fik tre dage på sin nye arbejdsplads på Riget, før hun i onsdags blev flyttet til hospitalets afdeling for corona-indlagte.

Fik 72 timers varsel

Nicoline Sjøberg er en af de mange sygeplejersker i Region Hovedstaden og på andre af landets hårdt pressede hospitaler, der med op til 72 timers varsel har fået at vide, at de nu skal flyttes fra deres vante omgivelser til et nyoprettet covid-19-afsnit.

Særligt Region Hovedstadens seks hospitaler er så pressede af coronasyge patienter, at man både har aflyst ikke-akutte behandlinger og operationer for at gøre plads til coronabehandlingen samt bedt andre regioner om hjælp til at overtage patienter.

Ifølge Diana Saksulv, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Rigshospitalet, er Nicoline Sjøbergs tilfælde langtfra det eneste.

- Vi oplever rigtig meget, at sygeplejersker er udpeget til at stå i beredskab, som de ikke har meldt sig frivilligt til. Det presser et hospitalsvæsen, når sygeplejersker bliver presset ud i noget, som de ikke føler sig kvalificeret til, ikke føler sig parate til, eller ikke føler, at de kan få det til at hænge sammen med deres privatliv.

- De kan være topspecialister på deres område, men nu skal de ind og dække aften-, nat- og weekendvagter, som de slet ikke er vant til, siger tillidsrepræsentanten.

Dertil kommer, at de tilbageværende kollegaer nu må udfylde huller ved at tage ekstravagter, dobbeltvagter og får deres juleferie inddraget, tilføjer Diana Saksulv.

- Systemet var presset allerede inden pandemien, i foråret kørte vi covid, så kørte vi pukkelafvikling, og nu kører vi covid igen. Det er et slidt system, siger hun.

'Totalt kaos-stemning'

I går deltog Nicoline Sjøberg i et tre timer langt kursus, som skal klæde hende på til den første aftenvagt på et covid-19-afsnit her til aften.

Men det gik ifølge hende 'op i hat og briller, fordi deltagerne var så utilfredse med situationen.

Der var både sygeplejersker, som er vant til at behandle patienter på gynækologisk afdeling og sygeplejersker, der ikke har haft med patienter at gøre i flere år, fordi de nu laver administrativt arbejde, fortæller Nicoline Sjøberg.

- Der var totalt kaos-stemning. Alle medarbejdere er tvunget til det her. De er vrede, kede af det og frustrerede. Vi gik hjem med en meget dårlig mavefornemmelse og en følelse af utryghed - også for patienterne, siger sygeplejersken.

Formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), erkender, at situationen ikke er i orden for de ansatte.

Men det stigende antal corona-patienter i Region Hovedstaden presser regionen til alternative løsninger.

- Vi udvider i de her dage, fordi vi håber på det bedste, men forbereder os på det værste. Med de stigninger, vi har set de seneste dage, er medarbejdere blevet indkaldt med meget kort varsel, og det er selvfølgelig ikke særlig optimalt, siger hun.

Regionsrådsformanden siger, at hun er 'ked af', at det er udsigten for blandt andre sygeplejerskerne;

-... men med det antal patienter, der lige nu kommer på vores hospitaler, er det desværre nødvendigt, lyder det fra Hæstorp Andersen.

Sygeplejeråd har råbt op

Ifølge koncerndirektør i Region Hovedstaden, Dorthe Crüger, er den store stigning i antallet af indlagte med coronavirus faktisk kommet bag på ledelsen, fortalte hun på et pressemøde om den situationen her til eftermiddag.

For bare to uger siden var der 166 indlagte i regionen, mens der i dag er 371 indlagte.

Sygeplejersken Nicoline Sjøberg mener dog, at regionen burde have set den stigende smitte og dermed de mange flere indlagte komme for flere måneder siden.

- Jeg er med på, at det hele var nyt i foråret, men man har haft hele sommeren til at forberede sig på at lave nogle beredskabsplaner, der virker.

- Hvorfor i alverden trykker man først på knappen i fredags, så folk har 72 timer til at gøre sig klar, siger hun.

Det er en pointe, som Dansk Sygeplejeråd har råbt op om længe, fortæller foreningens formand, Grete Christensen, til DR Nyheder.

- Der er ikke tvivl om, at sygeplejersker også skal være en del af det her, vi har brug for at bekæmpe corona. Men det handler om manglende planlægning fra arbejdesgivernes side, og det giver frustrationer og irritationer over, at man bliver bedt om at gøre noget, man ikke har forudsætningerne for, siger formanden.

Region Hovedstaden og Dansk Sygeplejeråd indgik i fredags en aftale, som sikrer sygeplejerskerne et højere tillæg, når de bliver flyttet til et covid-afsnit.

Men de ekstra penge er ikke nok til at få de ansatte til at føle sig rustet til arbejdsopgaverne på de nyoprettede afdelinger, mener formanden.

Grethe Christensen forstår ikke, hvorfor hospitalsledelserne ikke løbende har givet sygeplejersker et beløb for at holde sig klar, og som hen over sommeren og efteråret har modtaget efteruddannelse, således at de nu kunne være rustet til at blive en del af beredskabet, når patienterne vælter ind.

Hun frygter, at den tvungne arbejdsopgave med behandling af corona-patienter vil få sygeplejersker til at melde sig syge. Sådanne sygemeldinger vil presse et i forvejen presset sundhedsvæsen, påpeger hun.

På Amager og Hvidovre Hospital er der i dag 80 indlagte coronapatienter.

Hospitalsdirektør Birgitte Rav Degenkolv fortæller til DR Nyheder, at man rent faktisk gør brug af sygeplejersker, som allerede havde meldt sig frivilligt til corona-plejen.

35 sygeplejersker har været i beredskabet siden september, og disse er blevet uddannet for at være parate til vinterens stigende smitte. Men antallet af indlagte gør, at der alligevel er opstået et behov for flere hænder.

- Vi er alle bekymrede, men vi har også en opgave med at passe de her patienter, så vi er nødt til at samle tropperne og få personalet uddannet, så godt vi kan, siger hun.

- Vi forsøger i høj grad at indlægge patienterne på infektionsmedicinsk afdeling og lungemedicinsk afdeling, hvor der allerede er personale, som kender de her patienter. Vi forsøger også at lægge vagtplaner med læger og sygeplejersker, som de nye kan læne sig op ad. Men det er et puslespil, og væsenet er presset. Det er de muliges kunst, siger hospitalsdirektøren.

Artiklen er opdateret med en kommentar fra en af Region Hovedstadens hospitalsdirektører.

Facebook
Twitter