Nyudklækket student: Derfor bruger jeg sommerferien på at gå i skole

4000 studerende tilbringer hele sommeren på skolebænken for at få adgang til drømmeuddannelsen

4000 nyudklækkede studenter er nødt til at tilbringe sommeren på skolebænken for at få adgang til drømmeuddannelsen. En af dem er Robert Olsen. (© DR)

Sommerferien er for mange synonym med sol, sommer og strandture, men hver fjerde nyudklækkede student i Danmark må droppe ferien for at tage en ekstra tørn på skolebænken. Enten er deres snit ikke højt nok til at komme ind på drømmestudiet, eller også skal de have et fag på et højere niveau.

En af dem er Robert Olsen. Han er en af de ca. 4000 studenter på et såkaldt turbo-kursus. De studerende skal de næste 5-6 uger pløje sig igennem et helt års pensum i fransk, matematik eller et helt tredje fag for at komme ind på drømmestudiet. I øjeblikket sidder Robert Olsen sammen med 11 andre elever og terper matematik.

- For at komme ind på min drømmeuddannelse så kræver det matematik på A-niveau, og jeg har det kun på B-niveau fra HF, og det var ikke muligt at få det højere derfra, siger han.

Stigende antal sommerkursister

I år er der tre procent flere elever på turbo-kursus end sidste år. Sammenlignet med for seks år siden, er der sket en femdobling. Det skriver avisen MetroXpress.

Formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Malene Nyborg, savner sammenhæng mellem fagene i gymnasiet og de adgangsgivende krav på de videregående uddannelser.

- Det er kæmpestort problem, som vi ser meget alvorligt på. Mange unge mennesker bliver forsinket i deres uddannelse og bliver forhindret i at starte med det samme på grund af de her barrierer, fortæller hun.

DGS: Brug for bedre vejledning i gymnasiet

Malene Nyborg understreger, at eleverne også skal huske at sætte sig ind i tingene, men samtidig fortæller hun, at det kan kan være svært at vælge den rigtige studieretning. Derfor vil hun gerne have gymnasierne til at vejlede bedre.

- Når man er 15 år gammel og skal vælge en studieretning i gymnasiet, så er man måske ikke klar over, hvad ens drømmeuddannelse er om tre år. Det handler om vejledning i høj grad. At man bliver vejledt fra starten af. Hvis du vælger den her studieretning, så er det de her muligheder, du har. Vælger du en anden, så er der måske lukket for nogle bestemte døre, siger hun til DR Nyheder.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter