Odense-sag vækker forargelse: 'Modig socialrådgiver' og 'tag penge fra letbane og festivaler'

DR Nyheder i går fortalte, at Odense Kommune var i færd med at lukke børnesager for at spare penge. Siden da har der været gang i debatten.

Debatten fylder på de sociale medier, efter DR Nyheder har fortalt, at Odense Kommune planlagde at lukke børnesager for at spare penge. Noget socialrådgiver Susanne Artz Fasting (på billedet) nægtede at gøre.

Reaktionerne er mange på de sociale medier efter, DR Nyheder har fortalt, at Odense Kommune lagde op til at lukke forebyggende børne- og ungesager med kort varsel for at spare penge.

En fremgangsmåde eksperter har betegnet som lovbrud, en sag Ombudsmanden også har valgt at gå ind i, og en praksis Odense Kommune nu selv sætter på hold.

Modigt af socialrådgiver at stå frem

Debattør og tidligere formand for Børnerådet, Lisbeth Zornig, har blandt andet rost en socialrådgiver, der har valgt at undlade at lukke børnesager på trods af en mail fra ledelsen, der bad hende om det modsatte.

- Jeg er dybt imponeret over denne her socialrådgiver, der nægter at lukke børnesager pga. økonomien. Forfriskende modigt. Tænker, det bliver svært for hende jobmæssigt fremadrettet, skriver Lisbeth Zornig.

Socialrådgiveren har i et interview med DR sagt, at hun ikke gik med en angst for at blive fyret. Samtidig har en chef i ledelsen understreget over for DR, at ingen af de socialrådgivere, der har nægtet at udpege fem sager, mister deres job.

https://www.facebook.com/LisbethZornig/posts/900324286688081

Spar på letbane, flotte pladser og festivaler

Samtidig har mange både borgere og socialrådgivere henvendt sig til DR Nyheder med egne historier.

Andre blander sig i debatten på Facebook, hvor DR Nyheder lagde den mail frem, som ledelsen i familie- og velfærdsafdelingen under Odense Kommunes havde sendt ud til socialrådgiverne inden sommerferien.

I mailen bad ledelsen om, at 20 procent af de forebyggende børne- og ungesager blev lukket, så kommunen kunne begrænse budgetoverskridelsen.

Gitte Thomsen spørger, om ikke pengene til besparelserne kunne findes andre steder i kommunens samlede budget, så det ikke blev dyrt på lang sigt:

- Og man kunne ikke spare på diverse repræsentationskontoer, flotte pladser, kunst og fryns i stedet. Har de overvejet, hvad de tabte børn risikerer at komme til at koste om få år, fordi de ikke fik hjælp??

Også Susanna Nymark taler om, hvordan kommunen bruger pengene:

- Kommunens interesser er kun prestigebyggeri, letbane, festivaler og ligegyldighed, dette er den værste fadæse i nyere tid, skriver hun.

Bruger kommunen pengene rigtigt?

Mathias Kildegaard Rasmussen retter fokus mod, at Odense Kommune i brevet til socialrådgiverne beder om, at sager lukkes, hvis der blandt andet er "manglende progression":

- Det groteske er ikke, at man lukker dem, men at man tilsyneladende har været ligeglad med om barnet har fået noget ud af sit tilbud i første omgang.

Anna Jakobsen tænker på, hvordan kommunen bedst bruger sine penge:

- Det er rystende nyheder. Jeg tror en massiv indsats på skoler med ekstra pædagoger, sundhedsplejersker, tydelig SSP i undervisningstiden vil kunne spare kommunerne for mange penge, skriver hun blandt andet.

SE ALLE INDLÆGGENE HER:

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1026914330692424