Øget kræftrisiko forbundet med jagt på evig ungdom

Jagt på evig ungdom med diverse skønhedsmidler og kosttilskud kan have en uheldig bivirkning. Danske forskere har nemlig påvist at kroppens naturlige aldring beskytter mod kræft.

Den naturlige aldringsproces rummer beskyttelsesfaktorer mod blandt andet kræft. Forsøg på at hindre den kan rumme en risiko. (© Scanpix/Corbis)

Jagten på evig ungdom kan være kræftfremkaldende. I hvert fald hvis man går hårdt til værks med diverse midler, der skal udsætte alderdommen.

En ny dansk undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser nemlig, at kroppens naturlige ældning er tæt forbundet med et godt og effektivt forsvar mod kræft.

For netop de mekanismer der gør os ældre, beskytter samtidig kroppen når vi bombarderes med skadelige påvirkninger fra tobaksrøg, diesel-os, kemikalier og tilsætningsstoffer i mad.

Tidlig udvikling

Lægerne har fundet et sammenhæng der viser, at når man har en tidlig udvikling af en godartet svulst i kroppen, så svarer kroppen igen på to måder:

  • Dels forsøger den at slå cellerne ihjel med det samme.

  • Dels parkerer den cellerne i en hviletilstand, til de dør. Den fase kan varer et til to år.

Overlæge på Skejby Sygehus, Torben Ørntoft er en af folkene bag undersøgelsen. Han mener den bør føre til at man nøje overvejer hvad man putter i sig eller på sig:

- Det er klart, at midler der skal forhindre aldring bør undersøges for, hvorvidt de kan være kræftfremkaldende eller indvirke på kroppens egen kræftbekæmpelse, siger Torben Ørntoft.

Facebook
Twitter