Øjenlæge og kemiker advarer unge mod afløbsrensbomber fra Youtube

Risikoen ved hjemmelavede bomber er store, og det er vigtigt, at de unge forstår alvoren, siger øjenlæge.

Skader i forbindelse med bomberne sker oftest ved ætsninger på huden og ikke under selve sprængningen, forklarer kemiker Jan Steen Jensen. (Foto: Screendump fra YouTube)

I weekenden blev fem drenge i 12-års alderen kørt til Akutklinikken på Rigshospitalet Glostrup, hvor de blev behandlet for ætsninger, efter de havde forsøgt at lave en hjemmelavet bombe ud fra en opskrift på Youtube.

Bomben havde drengene forsøgt at fremstille ved hjælp af afløbsrens og en række andre ingredienser, der findes i de fleste hjem.

Eksperimentet gik grueligt galt, og fire af drengene fik ætsninger på huden. Den sidste af drengene fik ætsninger på øjet, men ser ud til at undgå varige mén på synet.

Afdelingslæge Kim Holmgaard behandlede den ene af drengene, og han advarer på det kraftigste mod den type hjemmelavede bomber.

- Vi kender til mange eksempler på, at folk er blevet blinde på grund af uheld med netop afløbsrens, siger han og understreger, hvor vigtigt det er at få de unge mennesker til at tænke sig om, inden de begynder at eksperimentere med de farlige eksplosiver.

Farlige rester spredes vidt

Syrebomberne er farlige, fordi stærk syre eller stærk base giver voldsomme ætsninger af huden, forklarer Jan Steen Jensen, kemiker hos Kemisk Beredskab hos Beredskabsstyrelsen.

Skader i forbindelse med bomberne sker oftest ved ætsninger på huden og ikke under selve sprængningen, siger han:

- Når bomben sprænger spredes den ud i omgivelserne. Man kan typisk finde rester af syren eller basen op til 25 meter væk, og der kan ligge noget tilbage, så børn eller hunde, der rører ved det, kan få ætsningsskader, siger han.

Fristende let at lave

Problemerne med denne type syrebomber har over de seneste 10 år været uændret, og Jan Steen Jensen, der mener, at unge drenge bliver tiltrukket af det høje knald, bomben giver.

Og det faktum, at det er let at bygge braget:

- Det er relativt simpelt. Man kan købe ingredienserne alle vegne, og opskrifterne florerer på internettet, siger han.

En syrebombe ligner en colaflaske med en uklar tåge inden i. Ser man sådan en, skal man holde sig omkring 25 meter væk og ringe til politiet. Ser bomben ud til allerede at være sprunget, skal man forsigtigt fjerne resterne.

Facebook
Twitter