Øjenvidne: De skød gennem glasset og ind over baren

Efterforskere er på Krudttønden og skal nu afhøre de omkring 50 personer til debatmøde på Østerbro

Skud har gennemhullet glaspartiet ved indgangen til Krudttønden. (Foto: Mathias Øgendal)

Efter det formodede attentatforsøg på Lars Vilks ved et debatmøde lørdag eftermiddag på spillestedet Krudttønden på Østerbro i København var omkring 50 personer fanget i lokalerne. Det fortæller Palle Vedel, der er teknikansvarlig på Krudttønden og selv var blandt de tilstedeværende.

Debatmødet, der handlede om om blasfemi og ytringsfrihed. begyndte kl. 15.

Mødet blev indledt af den franske ambassadør, François Zimeray, som roste Danmark for støtten under Charlie Hebdo-attentatet. Men inden ambassadøren overhovedet fik muligheden for at give ordet til den kontroversielle svenske kunster, Lars Vilks, blev mødet afbrudt, da en eller flere gerningsmænd begyndte at skyde mod cafeen, fortæller Palle Vedel til DR Nyheder.

- Lars Vilks nåede slet ikke tale, fortæller han

Gemte sig i køkkenet

Så snart skuddene blev affyret, bragte PET Lars Vilks i sikkerhed i cafeens fryserum. Palle Vedel blev i første omgang tilbage i cafeen, hvor han gennem et vindue så en gerningsmand med et automatvåben, der skød på nogle betjente, mens han gik baglæns væk fra Krudttønden.

- Det var skræmmende at se, så jeg gik ind i køkkenet bag en væg, fortæller Palle Vedel.

Her ringede han til 112 og råbte: - Send alt, hvad I har!

- Gerningsmændenes våben var hurtige og højlydte. Langt højere og kraftigere end politiets. Jeg så kun én gerningsmand, fortæller han.

Smed sig på jorden

Kort efter løb Palle Vedel ned til sine kollegaer i caféen. Her havde den caféansvarlige, der ifølge Palle Vedel er en stor fyr, kastet sig ned over kollegerne for at beskytte dem.

- De havde skudt gennem glasset og skudt ind over baren. Men heldigvis nåede personalet at smide sig på jorden, fortæller Palle Vedel, der efterfølgende har haft lange samtaler med sine kolleger.

Insisterede på at holde tale

Tilhørerne, der nu er kørt til afhøring hos politiet, har været gode til at tale sammen, fortæller Palle Vedel. En af oplægsholderne insisterede oven i købet på at holde sit oplæg midt i kaosset. Palle Vedel blev efterfølgende selv bragt til afhøring hos politiet.

Palle Vedel har som repræsentant for Krudttønden været i tæt kontakt med PET op til mødet, som har været planlagt i lang tid

Her er et kort over Krudttønden på Østerbro (Foto: Mie Hvidkjær © DR)