Øjenvidne til ulvedrab: Jeg kan stadig se for mig, hvordan ulven flyver hen ad marken

To venner filmede ulvene ved Ulfborg hele dagen og fangede derfor nedskydningen med hvert deres kamera.

Ulla Pipaluk Zobbe og Lars Lorentsen filmede ulvedrabet og anmeldte det til politiet. (Foto: © Lars Ostenfeld, DR Nyheder)

I sidste uge blev en hunulv skudt øst for Ulfborg i Vestjylland.

Den dag sad ulveentusiasten Ulla Pipaluk Zobbe fra Struer og hendes ven Lars Lorentsen fra den tidlige morgenstund i en skovkant med hvert deres kamera i hænderne og spejdede efter ulve fra det kobbel, der holder til i området.

De havde været der mange gange før, men denne gang endte de med at sidde på første parket, da en mand pegede en riffel ud gennem sit nedrullede bilvindue og skød en ulv.

- Det skete måske 150 meter fra min næse og midt om dagen, fortæller Ulla Pipaluk Zobbe.

På dette foto var ulven netop blevet skudt. Den døde kort efter. (Foto: © Ulla Pipaluk Zobbe og Lars Lorentsen, DR Nyheder)

- Lige pludselig skød han den bare

De to venner så og filmede den første ulv omkring klokken kvart i syv om morgenen. I de efterfølgende timer så de to andre ulve og fulgte med begejstring deres færden på markerne ved Ulfborg.

Ud på eftermiddagen filmede de også en mand i en rød traktor, som tilsyneladende forsøgte at skræmme den ene af ulvene væk, mens han optog med sin mobiltelefon.

- Han kørte direkte efter den i sin traktor, men den løb bare lige så stille. Den var fuldstændig ligeglad med den traktor. Den lagde sig bare og gav sig til at sove, mens han pløjede sin mark, siger Ulla Pipaluk Zobbe.

Hverken hun eller Lars Lorentsen havde nogen mistanke, om hvad der var ved at ske, da de senere så en anden mand parkere sin bil tæt på det sted, hvor ulven lå.

Faktisk var de bare lidt misundelige over, at manden i bilen havde så godt et udsyn, da de troede, at han sad og fotograferede ulven.

- Men lige pludselig skød han den bare, siger Ulla Pipaluk Zobbe.

- Jeg kan stadig se for mig, hvordan ulven flyver hen ad marken og forsøger at rejse sig op. Hvor den så bare lige lægger sig og dør foran næsen af mig. Det var frygteligt.

Advarsel: Videoen herunder viser nedskydningen og kan virke voldsom:

- Som om intet var sket

Ulla Pipaluk Zobbe fortæller, at hun med det samme rejste sig og viftede med armene, så manden i bilen kunne se hende. Og så han vidste, at hun havde set ham skyde ulven.

- Men så kørte han hen og vendte, og så kørte han sin vej. Som om intet var sket, siger hun.

Det var vennen Lars Lorentsen, der ringede til politiet og anmeldte nedskydningen, efter manden i bilen var kørt væk.

Han føler sig sikker på, at han hørte flere skud blive affyret end det ene, der ramte og dræbte ulven.

- Jeg har været heroppe 20 til 25 gange, siddet herude midt om natten og sovet herude for at få de billeder, jeg har fået. Det var ikke lige planen, at det skulle slutte med et ulvedrab, siger han.

En 66-årig mand fra lokalområdet er sigtet for at have skudt ulven. Han nægter sig skyldig og har ikke ønsket at kommentere sagen.

Derfor viser vi billederne

  • DR Nyheder har valgt at bringe billederne af nedskydningen af ulven nær Ulfborg i sidste uge, selvom de kan virke voldsomme, fordi vi mener, at sagen har åbenlys offentlig interesse.

  • Det er angiveligt første gang, siden ulven genindvandrede til Danmark, at en ulv er blevet skudt. Og netop nu verserer en skarp debat om ulvene, følgerne for lokalbefolkningen og herunder risikoen for selvtægt, og derfor er det relevant at bringe billederne. DR Nyheder mener, at videoen dokumenterer og klarlægger de nærmere omstændigheder omkring nedskydningen.