Øjenvidner: SikkerhedenKrudttønden var for dårlig

Ifølge øjenvidner var der ikke politibevogtning foran Krudttønden, som der ellers før har været, når Vilks var på stedet.

Der var ikke politibevogtning foran Krudttønden, da kulturhuset blev udsat for terror den 14. februar. (© DR)

Når Lars Vilks før i tiden besøgte Krudttønden på Østerbro i København, så var det med politibevogtning foran kulturhuset.

Men flere øjenvidner og centrale kilder fortæller dog til DR, at der ikke var bevogtning uden for Krudttønden, da et debatmøde om blasfemi og ytringsfrihed med blandt andre Lars Vilks blev udsat for et skudangreb den 14. februar.

Politiet vil ikke bekræfte øjenvidneberetningernes rigtighed over for DR.

Ingen øget sikkerhed efter Charlie Hebdo

Peter Bak var på stedet, da Krudttønden blev angrebet. Han har været fotograf ved flere arrangementer på Krudttønden og kender til sikkerheden på stedet.

Han fortæller, at der efter attentatforsøget på Lars Hedegaard for to år siden, hvor en mand forklædt som postbud forgæves forsøgte at skyde den islamkritiske debattør og forfatter, var særligt synligt politi ved kulturhuset, men at der med tiden blev mindre politiopbud.

Ifølge Peter Bak var sikkerheden ikke skærpet efter angrebet på satirebladet Charlie Hebdo den 7. januar.

- Der var bestemt ikke skruet op for sikkerheden efter episoden i Paris. Det var samme sikkerhedsniveau som ved de andre arrangementer i 2014, siger han.

Vilks: Forkert dansk sikkerhedsvurdering

Lars Vilks var en af paneldeltagerne ved arrangementet og har længe været under massiv politibeskyttelse, særligt efter han tegnede profeten Muhammed som en hund. Meget tyder på, at han var målet for skudangrebet.

Selv mener han, at de danske myndigheder burde have øget deres trusselsvurdering efter angrebet på Charlie Hebdo.

- Det er jo sådan, at når det drejer som om sådanne sager, så er der en vis risiko for, at der kan ske kopi-angreb, og så plejer man jo at lægge trusselsniveauet lidt højere. Man skulle have været mere opmærksom på det, end man var, siger han.

Ekspert: Politiet burde have stået vagt

Terrorforsker Magnus Ranstorp er forundret over, at der ikke stod politibetjente uden for Krudttønden. Havde der været det, kunne de have advaret betjentene indenfor.

- Umiddelbart tænker jeg, at det er mærkeligt, at der ikke var nogen udenfor. De behøvede ikke have været bevæbnet, men de kunne have rapporteret til dem inde i bygningen, siger han.

Hverken Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller Københavns Politi ønsker at udtale sig om detaljer i sagen af hensyn til efterforskningen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk