Øko-cremer fyldt med skadelig kemi

Forbrugerprogrammet Kontant har fundet sundhedsskadelige stoffer i økologiske cremer, shampooer og naturlig makeup.

Bare fordi en creme er lavet af naturlige ingredienser, er økologisk eller fyldt med grønne blade på emballagen, så er det langt fra ensbetydende med, at den er fri for skadelige stoffer.

Det fortæller Forbrugerprogrammet Kontant i aften kl. 21.05 på DR1.

Kontant har undersøgt 21 plejeprodukter, og kun fire af produkterne er fri for problematiske stoffer, der for eksempel kan give allergi, er belastende for miljøet eller mistænkt for at give kræft.

- De fleste allergifremkaldende stoffer, som vi kender fra parfume-området, de kommer oprindelig fra naturen. Og selvom folk tænker, at naturen er nok god, så er det i mange tilfælde ikke sådan, siger Jeanne Duus Johansen, der er leder af Videncenter for Allergi.

Vi forventer for meget

Ud over at undersøge de naturlige og økologiske produkter, så har Kontant spurgt godt 1000 forbrugere, hvorfor de køber de grønne plejeprodukter. Knap 90 procent svarer, at det er for at undgå unødig kemi.

- Jeg vil gerne passe på miljøet, og det er vigtigt, at der ikke er nogen farlige stoffer i det, jeg bruger, siger den studerende Marie Oxholm Hansen til Kontant.

Kun fire produkter går fri

Ud af de 21 produkter, Kontant har testet, er der kun fire produkter, som er helt rene. Det vil sige, at produkterne hverken indeholder allergifremkaldende, miljøbelastende eller sundhedsskadelige stoffer eller stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller give kræft, påvirke vores arveanlæg og skade forplantningsevnen eller barnet under en graviditet.

De fire produkter er Face Wash fra Neutral, Makeup fjerner fra Derma, Body Lotion fra Decubal Ecological og Organic Lipgloss fra Organiqs.

Se, hvad Kontant finder i de resterende 17 produkter i aften kl. 21.05 på DR1.

Facebook
Twitter