Økonom: Gebyrer bremser regeringens forsøg på at sparke gang i sommerhus-salget

Fra 1. maj har du kunnet låne op til 75 procent af sommerhusets værdi som realkreditlån.

I Ølsted, Hundested og Liseleje ryger sommerhusene efter under et halvt år på markedet. I Sjølund, Sydals og Harboøre ligger de i over to år, før de bliver solgt, viser tal fra boligportalen Boliga. (Foto: Kristian Brasen © Scanpix)

Flere skal have mulighed for at købe sommerhus, det skal være billigere at bygge og renovere sommerhuset, og sommerhussalget skal sparkes i gang rundt om i landet.

Derfor fik regeringen for nylig vedtaget et lovforslag, som giver sommerhuskøbere lov til at optage realkreditlån svarende til 75 procent af husets værdi. Før kunne folk kun låne 60 procent af sommerhusets værdi i form af et realkreditlån.

Men måske kommer der ikke helt så meget gang i sommerhusmarkedet, som regeringen har håbet.

Realkreditinstitutterne har nemlig lagt en højere bidragssats ind på den del af lånet, der skal finansiere de sidste 60 til 75 procent af boligens værdi.

Det kan mindske effekten af regeringen tiltag, der er trådt i kraft 1. maj, siger boligøkonom og lektor Morten Skak fra Syddansk Universitet.

- Det er klart, at effekten af det, regeringen har indført, bliver reduceret, siger han.

Det kommer dog ikke bag på Morten Skak, at realkreditinstitutterne lægger en højere bidragssats på den del af realkreditlånet, der ligger mellem 60 til 75 procent af boligens værdi.

- Det er ikke så overraskende, men man kan så diskutere, om de tager for høje bidragssatser, siger Morten Skak og tilføjer:

- Generelt er det fornuftigt, at de mest risikable lån har de højeste bidragssatser.

Årsagen er, at både forbrugere og realkreditinstitutter løber en risiko, jo større lånet er i forhold til boligens værdi. Derfor stiger bidragssatsen i takt med, hvor meget af boligens værdi man har belånt.

Bidragssatsernes sammensætning

  • Ser man for eksempel på prislisten fra realkreditinstituttet BRFkredit, fremgår det tydeligt, at bidragssatsen stiger, jo større del af fritidshuskøbet der finansieres med realkreditlån.

  • På et lån med fast rente og afdrag stiger bidragssatsen som følger:

  • 0-30 procent af lånet: 0,325 procent

  • 30-45 procent af lånet: 0,8 procent

  • 45-60 procent af lånet: 1,0 procent

  • 60-75 procent af lånet: 1,3 procent