Økonomisk opsving kan udløse babyboom

Efter en støt dalende fødselsrate de seneste år vil danskerne inden længe igen begynde at føde flere børn.

De bedre økonomiske tider vil formentlig medføre flere enyfødte. (© Scanpix/Iris)

Den økonomiske nedtur, som har hærget siden 2007, ser ud til at vende nu, og det vil indvirke positivt på fertilitetsraten i Danmark, skriver Politiken onsdag.

- De børn, som ikke er blevet født under krisen, vil blive født i et babyboom, når tiderne og økonomien vender, siger seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Mogens Christoffersen, der forsker i familiers udvikling, til avisen.

Med 55.873 nyfødte børn var fødselsraten i 2013 ifølge nye tal fra Danmarks Statistik den laveste i 27 år.

Tryghed på arbejdsmarkedet er vigtigt

Det lave børnetal skyldes ifølge forskerne tre forhold: Det er de smalle årgange, som blev født under trange kår i midten af 1980'erne, der nu er blevet fødedygtige. Derudover skaber den økonomiske krise usikkerhed om arbejde, bolig og privatøkonomi, og endelig betyder vores livsstil, at vi i stigende grad færdiggør uddannelsen, før vi får børn.

Men med udsigten til bedre økonomiske tider skal vi ikke være urolige for, at fødselstallet vil forblive på det lave niveau, mener Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen:

- Vi vil se større årgange igen, når de større årgange får børn, og når der bliver mere tryghed på arbejdsmarkedet. Lige nu skal vi måske klappe hesten og afvente - og så må politikerne aktivt støtte unge familier, siger Lillian Bondo til Politiken.

Delte meninger

Mogens Christoffersen henviser til den økonomiske og politiske usikkerhed i 1930'erne og under Anden Verdenskrig, der fik danskerne til at holde igen med at få børn - en tilbageholdenhed, der udløste et boom efter krigen med 80.000-90.000 nyfødte om året.

Den øvelse vil gentage sig, om end i en mindre målestok, mener han. Ikke alle er dog lige så optimistiske. Formand for Dansk Fertilitetsselskab, Søren Ziebe, siger til avisen:

- Vores livsstil gør, at selv om konjunkturerne ændrer sig, vil stigningen ikke være så stor.

/ritzau/