Øksemanden kommer for retten i dag

Det er godt et år siden, at tegneren Kurt Westergaard blev overfaldet i sit hjem af en dengang 28-årig somalier. I dag kommer sagen for retten.

Det er næsten et år siden, at tegneren Kurt Westergaard blev overfaldet i sit hjem af en somalier med en økse og en kniv. (Foto: © Ole Brink, DR)

En 29-årig somalier kommer i dag for retten tiltalt for økseangrebet mod Kurt Westergaard nytårsdag 2010.

Først blev somalieren sigtet for drabsforsøg på tegneren og en betjent, men efter ti dage besluttede politiet at udvide sigtelsen til forsøg på terror efter straffelovens paragraf 114. Terrorparagraffen har en straframme på fængsel indtil livstid.

Først slog somalieren en rude ind i hoveddøren, hvorefter han trængte ind i huset, hvor tegnerens barnebarn sad i stuen.

Ville slå døren ind

Kurt Westergaard flygtede straks ind på badeværelset, der er indrettet som sikringsrum, og herfra alarmerede han politiet. Somalieren forsøgte forgæves at slå døren ind til sikringsrummet, men det lykkedes ikke. (Video: Se rekonstruktion af overfaldet)

Ifølge anklagen skulle somalieren, mens han forsøgte at bryde døren til det sikrede rum op, have udtalt "hævn" og "vi skal nok få ram på dig" eller lignende.

Kastede økse efter betjent

Somalien er endvidere tiltalt for drabsforsøg mod en politimand ved at kaste en økse efter betjenten og true ham med en kniv. Somalieren blev pacificeret og lettere såret af to politiskud i det ene ben.

I dag bliver den tiltalte somalier afhørt, og i morgen skal Kurt Westergaard afgive forklaring.